Translate

tirsdag 27. mai 2014

Enda en flue


Fluer er det nok av om dagen og i alle varianter. Fint, - så blir fuglene glade. Svalene er her og finner nok av mat.

Noen ville kanskje hatt et mindre utsnitt av bildet over, men jeg synes det er vanskelig å kutte bladene og dessuten liker jeg det kvadratiske formatet godt. Jeg kunne kanskje brukt et stående format.Denne flua var bitteliten og selv med det makroobjektivet jeg benytter kommer jeg ikke nær nok. Da kan man bruke enten nærlinser (hvilket forringer kvaliteten) eller mellomringer. eller en telekonverter som jeg skrev om i går. Da oppnår man en større forstørrelse. Men det gir to ulemper: Nærmer man seg et motiv som dette, så stikker det veldig ofte av. Og dybdeskarpheten blir enda mindre. Når det da blåser, blir det enda vanskeligere å fyre av i akkurat den delen av sekundet hvor motivet er i fokus.

Derfor velger jeg i tilfeller som dette, midt på dagen, og når det blåser, å ta bilder som dette med flua i sine omgivelser. Sola skinte fra skyfri himmel, så jeg brukte også en hvit paraply for å skape skygge. Når jeg beveger den over flua, så gjør jeg det sakte, akkurat som om det er en sky som kommer foran sola. Det hender at insektene stikker av, når jeg gjør dette. Så vær forsiktig og gjør det sakte.

Kamera står selvfølgelig på stativ og her brukte jeg autofokus stilt inn med ett punkt på fluas hode. Med venstrehånden holdt jeg paraplyen og så fokuserte jeg med høyre pekefinger og tok seriebilder når det var et lite opphold i vinden og bladet sto tilnærmet stille.

Hvis jeg skal ta bilder enda nærmere motivene, så er det beste tidspunktet tidlig på morgenen når sola står opp. Og det blir jo tidligere og tidligere nå fremover kanskje allerede en gang etter kl 4:30. Da er insektene ennå ikke aktive etter en kald natt, og det er ofte vindstille. DET er helt ideelle forhold for å bruke mellomringer eller belg for å komme nære nok motivene. Jeg har ennå ikke prøvd meg på stacking, men jeg ser at de som gjør dette ofte benytter morgentimene eller i alle fall har vindstille vær når de gjør det.

3 kommentarer:

 1. Glimrende! Frivillig eller ufrivillig er du inne på et viktig tema. Vi har alle sett tusener av fluebilder, fluer alene, eller fluer som parrer seg. I et flertall av disse, er insektene fantastisk avbildet, skarpe og fine, og sikkert etter fotografens mening humoristisk avbildet mens de tilfeldigvis parrer seg. Been there, seen that before. Bildet du viser over, viser disse små skapningene i det miljøet/konteksten de hører hjemme. Bildet viser hvor små de er og forteller om en verden vi egentlig ikke kan se - eller tar oss tid til. Gjort som her; Skarpt, med sterke farger og en brukbar komposisjon, er makro kult å se på. (Det er mulig det er komprimering for Web'en som gjør det, men flua ser overskarpet ut for meg, og har ikke samme type skarphet som jeg ser i de små hårene på bladene). Dette liker jeg!

  Erik

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren din Erik! Den satte jeg stor pris på!

   Jeg foretar bare moderat oppskarping og har her benyttet samme oppskarping på både de små hårene på bladene som på flua. Jeg vet ikke hva det er som gjør det slik, men for meg fremsto flua veldig skarp også på originalbildet. Godt mulig at jeg ikke hadde behøvd å skarpe opp noe i det hele tatt. Tror kanskje det er noe i kontrastene i fargene på flua som gjør det.

   Slett
 2. Tror det er komprimeringa som foretas automatisk når du legger ut bilder. Jeg er plaget av akkurat det samme. Ofte blir all "smellen" i bildene borte. Uansett.. jeg koser meg med dette bildet, Knut!

  Erik

  SvarSlett