Translate

fredag 30. mai 2014

Flies


Jeg tenker alltid komposisjon når jeg tar bilder. Det er derfor "min stil" har blitt at jeg ofte inkluderer mye av omgivelsene i bildene mine. I mitt hode må objekt og omgivelser spille sammen. Ta bildet over f eks. Denne flua var bitteliten og nettopp derfor valgte jeg å la det bladet som titter inn i bildeflaten oppe til høyre få være der. Noen ville vel bare beskåret bildet med passe grnt rundt flua, men jeg synes bladet forsterker følelsen av at denne flua er bitte liten. Jeg synes bildet bedre får frem det store i det lille, det lille i det store. Bildet ble også tatt gjennom noen andre Lupin blader som man aner som uskarpe felt i front.På bildet under valgte jeg å ta med siluetten av det stjerneformede bladet til en Lupin. Flua beholdt jeg i skyggen mens bakgrunnen bader i sollys.

En egenskap ved mitt Sigma 150mm makroobjektiv jeg setter veldig pris på er at objektivet kan roteres rundt sin egen akse. Da kan jeg enda lettere få de linjene i bildet jeg ønsker og lettere plassere objektet i bildeflaten der jeg vil ha det. Med andre ord lage den komposisjonen jeg ønsker.

Det hender at uansett hva jeg gjør så klarer jeg ikke å kombinere fluas plassering med omgivelsene og få til en brukbar komposisjon. Da kommer det gjerne en stille bønn om at flua kan flytte seg en centimeter eller to i den ene eller andre retningen. Noen ganger blir bønnene hørt og flua flytter seg.4 kommentarer:

 1. Jopas onkin hienoja oteoksia....
  Nohh... ei ihme - Sigmalla ....
  Sillä se minäkin. Tämän aamun Orvokkikuva jopa 120-400mm zoomilla...
  Lisäksi käytän moninaisia 'laseja' Canonin paljelaitteessa...
  Terveisin Eko
  Suomi/Lapland/Kuusamo

  SvarSlett
  Svar
  1. Many thanks for your comment Eko!

   Regards Knut

   Slett
 2. Likte spesielt godt det øverste bildet, Knut... og er helt med på "stilen" din med det lille i det store og omvendt! Herlig fargekontrast!
  Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
 3. Så sant så sant, omgivelser ER viktige og jammen er det macro allikevel.

  Det øvre blad er med å gi balanse til bildet, det er nå min mening å :-)

  Men skal sies da at komposisjon på sånne småtterier er mye vanskeligere enn landskap, jeg synes i alle fall så, men det øves og øves.

  SvarSlett