Translate

lørdag 30. juni 2012

Enda en smeller


Det er rart å se hvordan insektslivet er forskjellig fra år til år. Smeller som denne har jeg knapt sett tidligere år, men i år har jeg støtt på flere.

Bildet er ikke helt topp siden det er tatt i sterkt sollys som gir harde skygger og skinn i skallet. Men jeg fikk da fanget ett bilde av den før den fløy sin vei.

Wikipedia skriver:
Smellere (Elateridae) er en artsrik familie av biller som kan kjennes på at de kan "smelle" hvis de havner på ryggen. En tapp på forbrystet passer inn i en grop på mellombrystet, og dersom tappen presses ut av gropa, spretter den ut med et smell og billen kastes opp i luften, kan slik snu seg. Smellet kan også skremme eventuelle fiender. Larvene, såkalte kjølmark, er harde, glatte og ofte gul- eller rødaktige. Noen arter spiser planterøtter og kan være problematiske skadedyr, andre lever i død ved. En god del arter er knyttet til hule trær og er typiske gammelskogsinsekter, truet av moderne skogbruk. En del tropiske arter kan sende ut lys, noen ganger så kraftig at et par av disse billene i en flaske utgjør en godt brukbar leselampe.


Les mer om smellere her: http://no.wikipedia.org/wiki/Smellere

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar