Translate

tirsdag 31. juli 2012

På sommerfugljakt i sommerengaJeg så de ute i enga. Sommerfugler. Mange. Forskjellige typer.

Været var ideelt. Nesten 22 grader i skyggen, lite vind og full sol. Noen som snakker om en dårlig sommer? Ikke der jeg bor i alle fall.

Men jeg ønsket ikke å gå ut i enga. Har allerede fått et par flått på meg. Fikk fjernet de fort, da jeg rutinemessig alltid sjekker meg fra topp til tå når jeg kommer inn etter mine fotoshoots i naturen. I enga er det mange flått fordi det ofte er rådyr på besøk der. Jeg hører rådyrene tidlig på morgenene, der de står og rauter med sine hese rop.

Løsningen ble å velge et crop-kamera, en Nikon D7000, med en telelinse på 300mm. Effektiv brennvidde 450mm. Jeg tenkte at jeg kunne bevege meg langs kanten av enga og prøve å få noen blinkskudd av sommerfugler med et teleobjektiv.

Her er noen av de bildene jeg klarte å fange på denne måten.  Når jeg fotograferer sommerfugler benytter jeg alltid en monopod med videohode. Dette gir meg akkurat passe støtte samtidig som det er raskt og enkelt å stille inn etter behov.


For lang lukkertid til å få bildet skarpt, men jeg valgte likevel å ta det med fordi jeg synes det er morsomt.Denne Engsmygeren var litt av en akrobat og så ut til å hygge seg med å klatre på dette strået.

Jeg erfarte at selv om en 300mm telelinse kunne bringe meg nært nok motivet, så oppsto det et annet problem. Linsa har en for dårlig nærfokuseringsgrense. Derfor måtte jeg endre strategi. Jeg byttet til mitt makroobjektiv. Min Sigma 150mm. På dette kameraet gir det en effektiv brennvidde på 225mm hvilket fortsatt er en brukbar tele. Dessuten har objektivet den store fordelen at det kan fokusere veldig nært motivet. Med andre ord et ideelt objektiv for fotografering av sommerfugler.

Her er noen av bildene jeg klarte å fange med dette objektivet.
Det ble mye vegetasjon på bildene, men slik blir det lett i en sommereng. For å få dette bort må jeg ned på bakkenivå i enga, og det hadde jeg ikke lyst til.

Jeg har allerede begynt å tenke på hva jeg skal gjøre til neste sommer for å få tatt bedre sommerfuglbilder.
  1. Bestille bedre vær. I vår hage har vi noen busker og blomster som alltid tiltrekker seg sommerfugler. Men disse var i utakt med sommerfuglene i år. De blomstret ikke samtidig med at  sommerfuglene var på det mest aktive. Jeg så noen sommerfugler på vår og forsommer, men da var det bare knopper på våre vekster. Når nå sommerfuglene kommer for fullt står vekstene der tilbake visne.
  2. Så ettårige vår og sommerblomster i kanten av enga. Da kan jeg rusle langs enga uten å bekymre meg for flått og ta vakre bilder av blomster og sommerfugler og andre insekter.
  3. Besøke Fjärilshuset i Stockholm. Sjekk denne linken: http://www.fjarilshuset.se/fjarilshuset/Forstasidan.html Her skriver de:  Temperaturen går aldrig under 25 grader under dagen, och till och med på natten är det minst 18 grader. Luftfuktigheten är alltid hög och just dessa förhållanden gör att fjärilarna trivs. Under ett år lever flera tusen fjärilar här, och varje gång du besöker oss finns här minst 700 fjärilar av en mångfald olika arter.
Så været må nok ta mesteparten av skylda i år for et noe dårligere mangfold av insekter enn på en normal sommer. Vi overlever nok dette, men hva med småfuglene som er helt avhengige av slik føde? De ønsker seg nok også en bedre sommer til neste år.

Her kan du lese mer om hvordan du kan få sommerfuglene til å komme til deg:
http://makrotips.blogspot.se/2012/02/anlegg-en-sommerfuglhave.html


2 kommentarer:

  1. Flotte bilder! Lærerikt å se forskjellen mellom telen og makroen, takk!

    SvarSlett
  2. Veldig bra med info om hvordan du tar bildene og tips til andre. Det er veldig lite innsekter i år så jeg er veldig skuffet over det. Vi får ta det igjen senere.

    SvarSlett