Bilde-1 Nikon D7000 ISO:400 f/22 1/8 sek Nikkor 105mmVR f/2.8 Raynox DCR-250 |
I dette blogginnlegget vil jeg skrive om noen erfaringer med å ta makrobilder ved hjelp av forskjellig utstyr. Jeg valgte en passende stor vanlig husflue og plasserte den a la lit de parade. Jeg benyttet forskjellige makroobjektiv, Raynox forsatslinse og makrobelg. Under hvert bilde angir jeg forskjellige bildedata.
Bilde-2 Nikon D700 ISO:800 f/13 1/5 sek Sigma 150mm f/2.8 |
Bilde-3 Nikon D7000 ISO-100 f/16 1/2 sek Nikkor 50mm f/1.8 Makrobelg på makroskinne |
Erfaringer
Det er vanskelig å få god skarphet og kontrast. Bildene måtte skarpes opp vesentlig i etterbehandlingen. Jeg skjønner nå at mye av grunnen til dette var at jeg prøvde å utnytte eksisterende lys i vinduskarmen som jeg benyttet som studio. Det sterke dagslyset/motlyset nedsatte objektivets muligheter til å skape skarphet og kontrast. Når jeg tenker på det nå i ettertid, så er jeg faktisk overrasket over hvor bra bildene ble, når jeg gjorde denne feilen.
Bildene ble tatt vha selvutløser, men med de korte lukkertidene man må benytte så burde nok speiles låses oppe før eksponering slik at man eliminerer muligheter for rystelser.
Jeg syntes ikke utstyret mitt var stivt nok, satt godt nok på stativet. Jeg fant ut i ettertid at jeg nok ikke hadde montert det helt korrekt. Bildet under viser hvordan jeg heretter skal ha det montert. Det ble vesentlig stødigere slik. (Dette var første gangen jeg prøvde meg på bruk av dette utstyret.)
Som ekstra lyskilde benyttet jeg en LCD-videolampe på full styrke montert i blitsskoen. Godt lys og nok lys er avgjørende for å få så liten blender som mulig hvilket er helt for å oppnå optimal dybdeskarphet i kombinasjon med lav ISO. Har en ide om å plassere en liten reflekterende plate vannrett ut fra toppen av lampen ved hjelp av en ståltrådbøyle. Legger ut bilde om jeg lykkes i å få det til.
På grunn av de feil jeg gjorde er ingen av bildene egnet for å kåre noen vinner av hvilket utstyr som var best. Personlig holder jeg en knapp på kombinasjonen brukt i bilde-3 (makrobelg med 50mm). Ved bruk av vendering/reverseringsring vil denne også kunne gi mulighet for enda større forstørrelser som er nødvendig for virkelige nærbilder.
Bilde-2 viser at man selv med en god telemakro kan oppnå gode bilder. Hva jeg dog ikke viser her er hvor kraftig utsnitt jeg har gjort av originalbildet. I bilde-3 er det 1:1, dvs at her har jeg ikke gjort noe utsnitt av originalbildet. Derfor blir også bilde-3 vinneren etter min mening, da jeg her ser fasettene i øyet på fluen.
Jeg kommer tilbake senere med nye innlegg i bloggen min med nye erfaringer.
Her er en link til en fin artikkel med oversikt over makrobelg, mellomringer, forsatslinser, mm.:
http://makrofokus.se/blogg/2011/4/24/makrolinser-mellanringar-mm.html
Hei, Knut.
SvarSlettDette var artig å lese og mye fin info, selv har jeg ikke peiling på macro, men artig å følge med de som kan.
Med mine øyne så synes nå jeg at resultatet ble bra på alle forsøkene.
Frode.