Translate

søndag 21. august 2011

En merkelig sommer er i ferd med å ta slutt


Dette har vært en merkelig sommer i grunnen. Helt annerledes enn de gode, gamle, vanlige somrene vi hadde før. Da været var stabilt høytrykk med vindstille morgener, solgangsbris og stille, deilige, varme kvelder.


Jeg har merket det på insektslivet og blomsterfloraen. Det har vært helt annerledes. Mangfoldet av insekter var betydelig mindre enn før. Til og med den beryktede Iberia-sneglen var borte. Mange har sagt at de knapt har sett en sommerfugl. Den vakre blomsterenga full av valmuer hadde bare en og annen valmue i år.Er det den tøffe vinteren vi har hatt, eller en klimaendring til mer ustabilt og våtere vær, eller? Vil dette endre seg til neste år, eller vil vi få en total endring i økosystemet? Vil noen arter blomstre opp, klare seg bedre enn andre og til og med noen insekter og blomster forsvinne helt? Vil verden rundt oss bli annerledes? Vil sommerfuglene bli helt borte? 


Og svarttrosten som pleide å besøke vår gressplen for å fange insekter helt til munnen rant over har heller ikke vist seg i år.


Og nå er også svalene nesten helt borte. Øyenstikkere jager luftrommet der hvor svalene tidligere regjerte. På jakt etter de få insektene som måtte være å finne.


På www.fuglevennen.no, websidene til Norsk ornitologisk forening, står det:

Når fuglene begynner å få problemer med å finne mat og når været begynner å bli kaldere så starter de trekket til varmere strøk i sørlige land. For eksempel vil de fuglene som lever utelukkende av insekter begynne trekket når det blir kaldere vær og mindre insekter, det vil si i månedsskifte august/september. Andre arter kan bli her utover høsten, for eksempelt kan trostene bli her til over jul hvis det er mye bær i skogen. De reiser heller ikke så lang vei når de skal trekke, ofte bare til Storbritannia, mens våre insektetende fugler drar helt til Afrika. Våre trekkfugler er primært i Norge for å hekke, og når de har fått sine unger på vingene så vil de etter hvert begynne å samle seg for å trekke ned til sine vinteroppholdsplasser i varmere strøk.


Så hva skal vi da ta bilder av? Når insektene blir borte.


Jo, heldigvis er det fortsatt nok av motiver. Mange visne blomster beholder sin skjønnhet selv om fargene er falmet og går mere i bruntoner.Og noen busker og blomster har faktisk sin blomstringstid på ettersommer og tidlig høst slik som Syrinhortensiaen.Avhengig av jordsmonnet får denne vakre busken forskjellig farge på blomstene fra det helt hvite til det mer rød-rosa.

Så med andre ord: Om insektene ikke er så mange av akkurat nå, så må vi bare omstille oss til å se og lete etter andre motiver. De finnes det fortsatt mange av!

Og selv om det var en merkelig sommer så tenker jeg tilbake på alle de flotte fotoøyeblikkene jeg fikk oppleve med skorpionfluer, snappefluer og andre fluer og vannymfer og en og annen sommerfugl var jeg også så heldig å få se.

Ja, det var annerledes enn før, men du verden så flott likevel!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar