Translate

lørdag 13. august 2011

Stankgulløye

Stankgulløye, Crysopa perla

Jeg fikk bare ett knips av denne før den fløy videre. Jeg hadde aldri sett denne før. Den liknet andre jeg har sett mange av, men de har vært helt lysegrønne med røde øyne. De heter Vanlig gulløye.

Heldigvis kunne andre fortelle meg hva denne heter hvilket er: Stankgulløye.

Når navn tildeles insekter så benyttes det en såkalt nomenklatur som betegner et regelverk for bruk av navn eller fagord. Under vises hvordan dette fungerer for f eks Stankgulløye. (ihht Wikipedia).Wikipedia skriver om Stankgulløye:

Crysopa perla ligner mye på Crysoperla carnea, og er en middels stor nettvinge, ca. 3 cm lang. Den er lys grønn. Hodet er lyst grønt, nedoverbøyd, med munndelene på undersiden (ortognath). Øynene er metallisk farget, ofte røde. Det er en mørkere tegning mellom, eller litt bak antennene. Dette er vanligvis en lukket sirkel. Det kan være noen flekker på siden av hodet. Kroppen er grønn, ofte litt svakt blågrønn, og har mange mørke svarte flekker.
Vingene er uten flekker eller mønster, og har for det meste grønne lengderibber (ribbenett), tverribbene er svarte. Langs framkanten av framvingene, på den første åren (costa), finnes noen fine hår som ligger ned langs åren (costa). Vingespennet er mellom 26 og 33 mm.

Kommentar:
Navnet skal den ha fått fordi det ikke lukter godt av denne. 
Wikipedia:
De voksne insektene kommuniserer ved hjelp av feromoner og lyd, og det er vist at ulike arter har ulik "sang" på samme måten som sangfugler. Disse insektene har stink-kjertler som trolig gir dem et visst vern mot rovdyr.


Gulløye, Crysoperla carnea


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar