Translate

mandag 23. juli 2012

Fluer er det alltid nok av


Det ER en spesiell sommer. Kaldt og mye vind. Jeg synes synd på fuglene, for det må da være lite mat for de av disse som lever av insekter? Håper de finner flere enn det jeg gjør.

Vi har utelys på huset vårt som står på om natten, og andre somre pleier det alltid å være mange nattsvermere rundt dem og fortsatt sittende på den hvite husveggen om morgenen. Nå er det ingen.

Men fluer er det mange av. I alle fall de vanlige som de jeg har avbildet på dette blogginnlegget. Derimot savner jeg blomsterfluer (ser noen få, men små), rovfluer og skorpionfluer.

Akkurat nå regner det og blåser kuling, så det er godt å sitte inne og lete gjennom arkivet etter bilder jeg ennå ikke har publisert.

Her kommer noen få fluer som jeg synes er så vanlige motiv at jeg ikke tidligere har funnet det for godt til å legge de ut.




4 kommentarer:

  1. Nå må jeg spørre en ting til... Bildene over,- har du brukt stativ her,- og i så fall hvordan greier du å rigge dette før de har forsvunnet igjen? Har prøvd å studere atferden deres her nede på hytta (vi har forresten plenty av blomsterfluer,andre fluer, klegg, nattsvermere, og noen slags rare skapninger,- snylteveps(?))og jeg synes de er borte igjen før jeg en gang får hentet kameraet. Har lest innlegget om at de er roligere på kvelden... er det da du har tatt disse? Utrolig hvor skarpe og detaljerte disse er...Dyktig du:)Jeg kikker innom igjen her i tilfelle du har svart:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Når sant skal sies Monica, så har disse bildene blitt til både med stativ og uten. Som jeg skrev i et annet innlegg har jeg tatt veldig mange uskarpe bilder i sommer som følge av at jeg ikke har vært flink nok til å bruke stativ.

      Men jeg skjønner spørsmålet ditt. Hvordan rigge stativet til uten at insektene stikker av. Her er hemmligheten:
      De fleste insekter reagerer på raske bevegelser og endringer i lys og skygge. De vil jo typisk forsvare seg og er derfor på vakt. Det gjelder derfor å være forsiktig.

      Jeg går veldig sakte omkring. Har mange ganger lurt på hva folk tenker som går forbi. "Nå står den tullingen der igjen! Hva holder han på med? Hva ser han etter? Han står jo bare der helt stille og glaner etter noe!"

      Stativet er forhåndsinnstilt i en høyde av ca en halv meter. Vanligvis. Da går jeg på jakt i samme høyde. Andre ganger velger jeg en annen høyde. Det avhenger av vegetasjonen. I vår hage har vi mange syrinbusker på ca en meters høyd og det pleier å sitte mange insekter midt i disse eller på gressstråene i enga ved siden av.

      Kameraet står på stativet, og slik bærer jeg det lavt, så vidt over bakken, rundt omkring. Når jeg så ser noe av interesse, setter jeg meg rolig ned på huk. Jeg sikter inn objektet og tar en serie med bilder. Ofte blir det ikke flere, fordi insektet rømmer.

      Når jeg først sitter der på huk, snur jeg meg sakte og titter rundt meg. Ofte kan jeg da oppdage andre interessante objekter. Så flytter jeg stativet sakte, sikter meg inn og i huksittende kryper jeg sakte nærmere. Når man vel er på skuddhold, kan mange insekter sitte stille lenge. De venner seg veldig fort til at du er der. Det er de brå bevegelsene og de store endringene i lys og skygge som kan skremme de.

      Sterk sol gir harde skygger. Jeg har derfor også med meg en diffuser for å lage skygge. Først holder jeg denne så langt unna insektet som mulig og sniker den sakte inn i bildeflaten som om det skulle være en sky. På avstand vil diffuseren fungere som en skygge, men nærmere objektet vil den slippe lyset gjennom og softe lyset. Ofte rømmer insektene når jeg prøver på dette, men da har jeg allerede tatt mange bilder.

      Jeg bærer med meg hjelpemidler i en rumpetaske som jeg plasserer på magen. Tasken har mange rom og i denne har jeg diffuseren som jeg kan folde sammen til en ring på ca 10 cm i diameter, en saks, en vertikalsøker, en liten reflektor for å lyse opp i skyggepartier, mobilen, nøkler, briller, en LCD-lupe. Skulle gjerne også hatt med et grillspyd og litt planteståltråd for å stabilisere eller holde grener unna.

      Du er heldig som har en annen fauna enn den som mangler der jeg er i år.

      Jeg bær vel også nevne at når jeg er på insektsjakt så har jeg stilt inn på autofokus med ett fokuspunkt og det som Nikon kaller 3D-følgefokus. Klarer jeg bare å låse fokuspunktet på insektet så fyrer jeg av en serie med bilder på serieopptak 5 bilder pr sekund. Les innlegget mitt "I shorts og sandaler" fra i fjor som ble til på denne måten. Jeg så bare noe rødt i lufta, satte fokuset på den og fyrte av så mange bilder som bare kameraet var istand til. Det ble en fin serie.

      Bare prøv du også, så skal du se at det ikke er så vanskelig! Lykke til!

      mvh Knut

      Slett
    2. Her er link til "I shorts og sandaler": http://makrotips.blogspot.se/2011/07/i-shorts-og-sandaler.html

      mvh Knut

      Slett
  2. Hei igjen, Knut,- og igjen takk for langt og informativt svar. Nå fikk jeg et klarere bilde av hvordan slike photoshoots foregår. Må humre litt av hvordan du beskriver scenen, slik den vil fortone seg for andre..herlig!
    Fantastiske bilder i linken du ga meg,- ganske tilsvarende insekt som den jeg har observert på hytta, og som jeg for meg selv kaller snylteveps (men vet ikke)
    På mitt kamera har jeg innstillingene One shot, AI Focus og AI Servo,- og regner med at det er noe tilsvarende din 3D følgefokus. Jeg har prøvd så vidt, men har ikke helt fått det til ennå, men det inspirerer til å prøve igjen, når jeg ser hvor bra resultater det kan gi. Bakgrunnsfargene ble jo også utrolig lekre i denne serien!
    Tusen, tusen takk, Knut:)

    SvarSlett