Translate

Macro photography tips / Om denne bloggen

Dette er en blogg som er dedikert til å gi tips om makrofoto og nærfoto, dvs hvordan ta bedre makrobilder. Pr definisjon er vel makrofoto det å gjengi noe 1:1, eller med enda større forstørrelser.

Jeg skiller mellom makro- og nærfoto hvor de fleste av mine bilder foreløpig er nærfoto. Dette fordi jeg ofte liker å inkludere noe av det omkringliggende miljøet rundt de insektene jeg tar bilde av. Det setter for meg insektet inn i en naturlig sammenheng hvilket jeg finner mer interessant enn en ren dokumentarisk gjengivelse av hvordan insektet ser ut. Jeg er også opptatt av komposisjon, og da blir det for meg naturlig å ikke midtsentrere insektet, men plassere det langs en av tredjedelslinjene. Da følger det naturlig med at en del av omgivelsene også blir med på bildet.

Jeg lar meg likevel fasinere av meget detaljerte bilder av f eks hodet på insekter, og da kreves forstørrelser utover 1:1. Så jeg kommer nok til å prøve meg på dette jeg også etter hvert, - kanskje.  

Jeg er en amatør naturfotograf (med vekt på amatør) som har stor glede av å ta naturbilder. Mange har spurt meg om hvordan jeg gjør det, og jeg deler med glede mine erfaringer. 

Jeg har ingen fasitsvar, så alt jeg skriver er bare basert på mine egne erfaringer, - det som funker for meg og det jeg mener er viktig. Derfor blir denne bloggen aldri komplett. Jeg håper den likevel kan være til nytte og til inspirasjon for noen. 

Det finnes mange spennende sider om makro og nærfoto på internett, og det er utrolig mange veldig dyktige fotografer. Når jeg finner noe om dette temaet som jeg tror kan være til nytte for andre, så vil jeg legge ut linker til disse nettsidene.

Det som motiverer meg til å skrive denne bloggen er:
 • Min egen glede over å oppdage små ting i naturen som kan gjøre stort inntrykk på meg
 • Å prøve og inspirere andre til å oppdage den fantastiske makroverdenen
 • Å få kommentarer på bloggen min som viser at andre kan ha glede av den om det så bare er for å se eller om det er for å lære av de feil jeg gjør/har gjort
 • Å få kommentarer som hjelper meg videre i min egen utvikling. Det er så utrolig mange dyktige folk der ute, - så mange jeg beundrer.
 • Å få kommentarer som hjelper meg til å sette riktige navn på det jeg fant og fotograferte
Jeg svarer gjerne på spørsmål og helst på bloggen slik at også andre kan ha nytte av det. Og hvis du ikke ønsker det, så kan du gjerne sende meg en mail. knriise@online.no

4 kommentarer:

 1. Det er en utrolig flott blogg du har med fantastiske bilder :) Takk for at du deler. Her er det mye å hente for ei som nettopp har kjøpt seg macro linse :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   Det var veldig hyggelig og jeg setter veldig pris på å få høre det!

   mvh Knut

   Slett
 2. Mange fine bilder her! Kan se du har lagt ned mye tid og arbeid!

  Erik

  SvarSlett
 3. For ordens skyld: I Norge heter det: Makro og mikro. Altså med en "k". I norsk ordliste finner du ikke formene "macro" og micro". Skulle man som motivasjon ha at fremmedspråklige skulle skjønne, bør man vel kanskje heller bruke det fremmede språket. Denne kommentaren gjelder for så vidt ikke bare denne bloggen, men fotografisk ordbruk generelt. Skal man bruke formen macro, vil en naturlig følge være ordbruk som: macrolens, photography, macrosession, engelske navn på insekter og blomster osv. :-)

  SvarSlett