Translate

Utstyr

Utstyr jeg bruker mest nå

Jeg har tidligere fotografert mest med Nikon D750 med Sigma 150mm makro eller med Olympus E-M10II eller Olympus E-M5II med Olympus 60mm makro. Nå har jeg mer og mer gått over til å benytte Panasonic Lumix GX80 i kombinasjon med Olympus 60mm makro. Jeg synes dette er en kombinasjon som lar meg fotografere raskere og håndholdt, - riktignok mye lik Olympus-kameraene.

Både Olympus kameraene og Lumix GX80 har fantastisk bildestabilisering og autofokus og benyttes ofte med hurtigserieopptak (10 bilder pr sekund). Likevel er etter min mening den største forskjellen mellom kameraene den at Nikon D750 er et fullformats kamera, dvs har en sensor dobbelt så stor som M43 kameraene. I praksis ser jeg at jeg oftest velger M43 kameraene for å fotografere insekter og Nikon for å fotografere blomster eller nærbilder  av natur. Fullformatssensoren i kombinasjon med 150mm brennvidde gir fløyelsmyke og nøytrale bakgrunner. M43-kameraene gir mer liv i bakgrunnene.

Tilleggsutstyr

De to største "uvennene" jeg har når jeg skal fotografere makro er vind og sol. Vinden gir uskarpe bilder på grunn av bevegelse. Sola gir harde skygger, utbrente høylys og skinn i skallet på insektene. Så finnes det tiltak for å håndtere disse "uvennene" og redusere de negative effektene disse kan gi på bildene.

Under beskriver jeg hva jeg tar med meg av tilleggsutstyr når jeg skal fotografere makro. De står beskrevet i prioritert rekkefølge, dvs først beskriver jeg det jeg oftest tar med meg etc.

Vinkelsøker
Alle kameraene jeg benytter for makro har fleksible utvippbare skjermer. Dette er til uvurderlig hjelp når man skal fotografere fra lave kameravinkler. Men jeg er avhengig av briller og jeg har vanskelig noen ganger for å se om motivet er 100% skarpt. Dessuten benytter jeg ofte manuell fokus når jeg benytter Sigma 150mm på mitt Nikon kamera. DA er jeg også helt avhengig av å benytte en vinkelsøker. Denne er tilpasset mitt syn slik at jeg ikke behøver å benytte briller.


Tre-bens stativ
Selv om jeg ofte tar bilder håndholdt, i alle fall med Olympus, så tar jeg likevel med meg et stativ. Dette reduserer vesentlig sjansene for å få uskarpe bilder, og er det noe man nettopp ønsker med makro så er det jo skarpe bilder. Jeg benytter i hovedsak ett mindre og lett stativ til Olympus (se bilde lenger ned) og ett tyngre og kraftigere for bruk med Nikon kameraet som veier vesentlig mye mer av type Manfrotto. Felles for de begge er at de kan stilles inn slik at kamera omtrent kommer på bakkenivå (en viktig forutsetning for gode makrobilder).

Jeg foretrekker å benytte en Manfrotto 190 X PROB med kulehode for min Nikon. Stativet har muligheten for å legge midtpeleren i horisontal posisjon og beina i full spagat. Noen ganger feller jeg ut bare ett ben og benytter stativet som en monopod. Stativ er for meg en forutsetning for at en større andel av bildene mine blir skarpe.

Min hånd
Som nevnt er sola en av mine "uvenner". Jeg benytter ofte hånda til å skape skygge på motivet. Ulempen med hånda er at den skaper et lite skyggeområde og dersom jeg flytter hånden nærmere motivet og på den måten får et større skyggeområde, så stikker insektet av. Men det funker ofte bra.

En annen ulempe er at bakgrunnen eller deler av denne blir liggende i sollys og kontrasten kan da bli for stor mot motivet.

Saks
Som regel står ikke motivet fritt frem i forhold til bakgrunnen eller så kan det være sjenerende strå som skaper uro i bildeflaten. Da klipper jeg bort og rydder opp i bildeflaten. Noen ganger utnytter jeg vegetasjonen både foran og bak motivet til å skape tilsløret uro, men kontrollert. Likevel prøver jeg å skape ro i selve fokusplanet rundt motivet. 

Loddestativ fra Clas Ohlsson
Noen ganger blir det for mye å rydde opp i for å få et godt bilde. F eks kan det sitte en bille på en liten gren inne i en busk med masse tynne grener. Da "jukser" jeg på den måten at jeg klipper av den grenen billen sitter på (forsiktig så den ikke faller av!!!!!) og plasserer grenen i loddestativet som har små krokodilleklemmer. Stativet har jeg på forhånd plassert et sted hvor det er skygge og blåser minst mulig og kameraet står klart på stativet. Forstørrelsesglasset har jeg tatt bort på mitt stativ. Dette kjekke tilbehøret koster bare ca kr 80, så løp og kjøp!
Kilde: Clas Ohlsson http://www.clasohlson.com/no/Helping-Hand-stativ/30-7666
Sort genser eller fargede papp-plater
Noen motiv gjør seg best mot en sort bakgrunn. Da bruker jeg gjerne en sort ensfarget T-trøye som jeg legger over et kamerastativ. Andre ganger benyttes fargede papp-plater kjøpt i bokhandelen.

Diffuser, reflektor eller en hvit paraply
Som nevnt kan min hånd gi for liten skygge når jeg fotograferer i sol. Da bruker jeg en gjennomskinnelig hvit diffuser som er innmaten i en reflektor som jeg av og til bruker når jeg fotograferer i skygge. Disse tar omtrent ingen plass da de legges sammen ved å vri de rundt hvor de da blir ca tredjedelen så store. Jeg benytter en størrelse på ca 60 cm utslått. 

De kan være vanskelig å holde dersom det blåser, for man må holde de med én hånd mens man kontrollerer kameraet med den andre. En hvit paraply kan også gjøre nytten. Den står av seg selv på bakken dersom det ikke blåser for mye eller man kan sette den på et stativ som på bildet under.

Fleksibel arm eller et ekstra stativ
Dersom jeg skjønner at jeg har et motiv som det er sannsynlig jeg kan holde på en stund, løper jeg inn og henter en fleksibel arm til å hjelpe meg med å holde refleksskjermen eller diffuseren. Dette er en bøyelig arm av ca 60cm lengde med kraftige klyper i hver ende. Den ene enden fester jeg til et stativ og den andre til refleksskjermen. Ikke lett å finne slike, men jeg skal legge ut en link når jeg finner enn slik.

LCD-lupe
Denne er nødvendig for å sjekke kvaliteten av bildene når jeg er ute i felten. I fullt sollys kan det være vanskelig å bedømme kvaliteten av bildene. Histogrammet klarer jeg nok å se, men for øvrig må jeg benytte lupen.
http://www.kaffebrus.com/hoodman-hoodloupe-32-1116.html

Lystelt
Når det blåser og dessuten er sol, er den beste løsningen å prøve å bringe med seg blomst eller insekt til et miljø hvor man har kontroll på det meste. Da er et lystelt tingen. Jeg benytter ofte en farget papp plate som bakvegg og loddestativet fra Clas Ohlsson.
http://www.kaffebrus.com/ljustalt-for-produktfoto-vitt-7.html

Makroblits
Noen ganger og under noen årstider kan det bli for lite lys. Da kan en makroblits være en løsning. Jeg har noen ganger benyttet denne: http://www.kaffebrus.com/aputure-halo-ringblixt-100-led-2355.html
Den er rimelig og kan også benyttes som LED-lys som kan justeres.

Jeg er ingen stor tilhenger av slikt lys, da jeg synes at bildet blir flatt og lite spennende i alle fall om man benytter den som en ringblits. Ofte kan resultatet bli langt bedre dersom man kun benytter lys fra én side. Lyset er mykt siden det jo også kommer så nære motivet. Det ser ikke ut til at insektene lar seg skremme av lyset.

Jeg har ikke brukt denne nok til virkelig å vite hva jeg mener om den. Jeg har lest at mange proffer har laget egne blitsløsninger med egne, hjemmesnekrede softbokser påsatt en vanlig kamerablits. Kunsten er å få lyset nært nok og mykt nok motivet.

LED-lamper
Her bruker jeg flere både inne og ute. Nå for tiden er det spesielt tre LED-lamper jeg benytter. Forskjellen er størrelse og styrke. Alle har jeg kjøpt hos Kaffebrus.

Kilde: Kaffebrus

http://kaffebrus.com/portabel-led-belysning-64-2849.html

Kilde: Kaffebrus

http://kaffebrus.com/aputure-al-h198-portabel-led-belysning-cri-95-2689.html

http://kaffebrus.com/portabel-led-belysning-aputure-528-ac-batteridrift-2138.html#imagesdocuments

Disse bruker jeg på mange forskjellige måter; til å lyssette stilleben inne, til å skape motlys effekter, til å lyssette motiv ute. Ute er de ganske svake i forhold til dagslys, så lyset må plasseres ganske nært motivet for å gi noen effekt.

Makroskinne
Kilde: Kaffebrus
Noen ganger og spesielt ved fokusbracketing ved små motiv som små insekter er stativ helt uunnværlig. Da jobber jeg mye med komposisjon og riktig lyssetting og kanskje også en forsatslinse på makroobjektivet hvor fokusområdet blir ytterst lite.

Da kan en makroskinne være fin å ha for å finjustere kameraets plassering i forhold til motivet.

http://kaffebrus.com/makroslade-for-canon-nikon-minolta-pentax-olympus-etc-670.html

SpeilNoen ganger kan et lite speil gi en fin effekt for fotografering. Jeg har sett fantastiske makrobilder hvor speil har vært benyttet.

Speil kan dessuten også benyttes for å lyse opp et motiv som ligger i skyggen. Direkte sollys kan bli for kraftig, men selv lyset fra en himmel kan være nok til å gjøre den lille forskjellen.

Sitteunderlag 
Helst et sammenleggbart. Det kan være kjekt å ha når du ligger på knærne i vått gress eller på en steinete grunn. Jeg fant også kraftige knebeskytter på Biltema, et tilbehør som bygningsarbeidere som ligger mye på kne benytter. De kostet ikke mange kronene.

Makroforsatslinse
Når jeg bare skal gå meg en tur, tar jeg ikke med meg annet enn noe lett utstyr. Da blir det gjerne min Olympus E-M10Mk2 med kit-zoomen på 12-32mm (effektiv brennvidde 24-64mm). I tillegg putter jeg gjerne i lommen Olympus sin makro forsatslinse av typen MCON-02. I kombinasjon med kit-zoomen blir dette et utmerket makroobjektiv som jeg har tatt mange fine bilder med. Utstyret er lite, lett og tar minimalt med plass.

Finnes hos Komplett.no: https://www.komplett.no/product/811156/foto-video/kamera-kompakt-system/tilbehoer/olympus-mcon-p02-macro-converter#

Mobiltelefon 
Når kona eller samboer våkner og lurer på hvor du befinner deg, eller du opplever noe du bare må få med deg, et av verdens små undre og du skjønner at du ikke rekker hjem til avtalt tid.

2 kommentarer: