Translate

søndag 15. februar 2015

Nikon D750 for makrofotografering

OMD EM10, 40mm, f/4.7, 1/60, ISO2500

Det kamera som jeg kommer til å bruke mest i det kommende året er min Nikon D750. Jeg har i mange år brukt Nikon D700 som har vært min trofaste venn og gitt meg mange gode øyeblikk ute i naturen. Nikon D750 er også et fullformats kamera, men lettere enn Nikon D700.

Lave perspektiv er ofte en forutsetning for gode makrobilder. Vinkelsøkeren har derfor vært flittig brukt på Nikon D700, men med Nikon D750 har vi fått en vinklingsbar skjermsøker som er langt lettere å bruke. Riktignok er jeg nå helt avhengig av å bruke briller for å se om skarpheten ligger der jeg ønsker.

Tidligere har jeg også brukt Sigma 150mm Makro som er et meget godt makroobjektiv, - meget skarpt og med god kontrast. Men objektivet har en treg autofokus og vandrer mye i fokuseringen, så jeg har oftest brukt det med manuell innstilling. Objektivet jeg har montert på D750 på bildet er en Nikon 70-200mm f/4 VR. Jeg tror jeg kommer til å bruke dette objektivet mye mer enn Sigmaen. Nikon D750 kan også stilles i DX-modus hvor man får en brennviddeforlenging på 1,5X. Da blir 200mm til 300mm.

Nikon objektivet har en nærgrense på ca 1m, er meget skarpt og har en meget effektiv bildestabilisering. Jeg gleder meg til å prøve dette objektivet på sommerfugler, men også på andre objekter som har en viss størrelse. Med blender f/4 får jeg en nydelig bokeh, skjermsøkeren gir muligheter for lave perspektiv, bildestabiliseringen muliggjør håndholdt fotografering, autofokusen er raskt og om ikke dette er nok så gir kamera meget lite bildestøy selv på høye ISO-verdier. ISO12800 ser nesten ut som ISO100, - jeg sier nesten for i mørke partier ser man en forskjell, men forskjellen er langt mindre enn før og svært brukbar.


Dette bildet ble tatt i motlys en gråværs ettermiddag nå i februar. Bildeinfoen er: ISO 5600, f/5.6, 1/160 sek.

Under viser jeg noen andre bilder jeg tok i dag på en liten spasertur ute i lett sludd og regn. Det meste går i brunt nå, så jeg gleder meg til vår og sommer med et mangfold av vakre farger. Alle bildene ble tatt håndholdt med denne kombinasjonen av kamera og objektiv. Under hvert bilde ligger ytterligere bilde info.

Kamera er meget enkelt i bruk. Det meste fungerer helt autumatisk når man bare har stilt det inn riktig. Jeg benytter blender forvalg, men så gjør kamera resten. Auto ISO (lavest mulig ISO), autolukker ut fra valgt brennvidde (lukkertiden varierer med brennvidden og med minimum 1/brennvidden). Enklere kan det ikke bli. Jeg bruker som regel ett punkts fokus med 3D følgefokus hvilket betyr at fokuspunktet følger der jeg låser det ved å trykke halvveis ned på lukkeren. Når jeg fotograferer fugler følger fokuset fuglens øye når jeg bare har funnet det ved første bilde.

ISO560, 200mm, f/6.3, 1/200 sek

ISO220, 190mm f/4, 1/200

ISO280, 200mm, f/4, 1/200

3 kommentarer:

  1. Ja det må jeg si er ett godt valg av kamera og objektiv.Jeg liker også godt fullformats kamera og kan bare si at nikon objektiver er det beste noensinne.Bare ett aber.Veldig dyrt alt sammen.Jeg likte best de to første bildene.De er nydelige.Takk for uendelig god support ang læring av kamera og teknikker.
    Hilsen Anita

    SvarSlett
  2. Bare elsker tonene i de to første bildene,- og spesielt med planten i det første,- spiller på mine melankolske strenger! Nydelig, Knut!
    :)

    SvarSlett