Translate

søndag 24. mai 2015

Hårgullbasse


Blant de vakre epleblomstene fant jeg en knallgrønn, glinsende flekk som beveget seg sakte rundt i ett sett. Det var en Hårgullbasse. Den likte seg åpenbart oppe i epleblomsten.


Wikipedia står det om denne:
Hårgullbasse (Cetonia aurata) er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne metallisk fargede billen er vanlig over det meste av Norge. Et særtrekk er at den kan fly uten å åpne dekkvingene.

Antennene er ganske korte og mørke. Pronotum er nesten halvsirkelformet sett ovenfra, scutellum er ganske stor og avrundet trekantet. Dekkvingene er litt flate, med to vage lengderibber. På sidene foran er den en innbuktning som gjør at billen kan folde ut flyvingene og fly uten å åpne dekkvingene. Det bakerste bakkroppsleddet blir ikke dekket av dekkvingene, en nesten loddrett ryggplate synes bak dem. Beina er temmelig korte.


Bildene ble tatt med Nikon D750 og Sigma 150mm makro og håndholdt. Sigmaen er et meget bra objektiv bortsett fra at autofokusen er elendig. Det blir mye manuell fokusering hvilket ikke er lett når motivet er i konstant bevegelse.

Du kan lese mer om Gullbassen her: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gräsgrön_guldbagge

2 kommentarer:

 1. veldig fine bilder Knut. Jeg hadde det sigma 180mm makro. det samme elendig autofokus men super skarpe bilder :-) Har solgt nå alt fra canon og objektiver til canon .

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Dirk!
   Jeg har også Olympus kameraer og de har superrask autofokus i kombinasjon med innebygget bildestabilisering og vippbare skjermer.

   Anbefales på det varmeste.

   Mvh Knut

   Slett