Translate

søndag 20. september 2015

En ny erfaring om dybdeskarphet


Jeg gjorde en liten oppdagelse her om dagen. Vanligvis tar jeg bildene slik bildet over viser. Tegen fyller store deler av bildeflaten i en brukbar komposisjon. Jeg går så nærme at dette er omtrent det utsnittet originalbildet har. Blenderen var f/6.3. På grunn av Tegens størrelse får jeg ikke hele Tegen skarp i dybdeplanet. Dråpen under er uskarp.

Så tok jeg bildet under. Lenger fra og med samme blender og samme fokuspunkt på hodet til Tegen. Men da fremstår hele Tegen skarp, - også dråpen!


Så lagde jeg et utsnitt av samme bilde. Skarpheten er god og så også oppløsningen i bildet. Dette fordi kamerasensor og objektiv har en fantastisk oppløsning. Hvilket betyr at dersom jeg ønsker større dybdeskarphet så kan jeg oppnå dette ved å gå litt lenger fra motivet og heller lage et utsnitt av bildet. Att på til er bildet tatt med ISO2000! Riktignok har jeg støyredusert med Dfine.

MEN det har sin pris. Dersom jeg går lenger fra motivet så fremtrer også bakgrunn sterkere. Med andre ord så får man ikke en like slørete bakgrunn. Så man bør derfor passe på at bakgrunnen ikke tar en stor del av bildet og forstyrrer det egentlige motivet.


Så prøvde jeg å gå enda lenger fra motivet. Her åpnet jeg blenderen til f/2.8 for å viske ut mest mulig av bakgrunnen. Bildet viser også mer av miljøet hvor jeg fant Tegen, - et Rognebærtre. Selv med så stor blender blir det på denne avstanden en bra dybdeskarphet.


For å teste oppløsningen i bildet gjorde jeg et utsnitt av også dette bildet. Se bildet under. Oppløsningen er så god at ganske små utsnitt kan gjøres av bildene. 


Kamera jeg benyttet var en Olympus EM5 Mk2 som har en sensor med 2X cropfaktor. Jo mindre sensor, desto større dybdeskarphet. F eks vil et mobiltelefonbilde eller et fra et vanlig kompaktkamera gi altfor mye dybdeskarphet for makrobilder i de fleste tilfeller. Tilsvarende vil et fullformatskamera kunne gi veldig slørete bakgrunner og jeg benytter jo også slike kameraer mange ganger hvis jeg ønsker slike uttrykk i bildene.

Men Olysmpus EM5 Mk2 er et fantastisk kamera som jeg liker bedre og bedre. Det er lite, lett, har en meget god bildestabilisering, stor oppløsning og skarphet, rask autofokus med mange fokuspunkter, tar raske bildeserier, god skjermsøker. Med andre kan det anbefales på det varmeste. MEN det har menyer det tar tid å lære seg, - i alle fall brukte jeg lang tid på å bli kjent med kameraet.


1 kommentar: