Translate

onsdag 19. oktober 2016

Høstens fargepalett


Naturen er fantastisk. Når sommeren er over, og med den blomster i alle farger, så kommer høsten med sin egen sterke fargepalett. Grønt, gult, oransje, rødt, brunt.

Når jeg skal fotografere motiv som dette, ser jeg først slik som på bildet under, - bare en masse blad, - et vilt kaos av farger, linjer, mønstre, teksturer.

Så prøver jeg å finne noen som skiller seg litt ut fra mengden, - noen som befinner seg litt i utkanten av buskene slik at det blir lettere å isolere de. Dette er viktig for å kunne få avstand til bakgrunnen slik at man får behagelige bakgrunner.


Jeg prøver å tenke på komposisjon, gyllent snitt, tredjedels regelen, etc. og forsterker dette ved å legge fokuspunktet på tredjedelslinjen.


Valg av blender kan være vanskelig. For stor blenderåpning og skarpheten forsvinner, - for liten blenderåpning og bakgrunnen fremtrer for mye. Dette avhenger selvfølgelig av hvilket kamera man har eller rettere sagt størrelsen på sensoren.


På bildet under er blenderåpningen på f/2.8 hvilket gir liten dybdeskarphet. Fokus lagt på kanten av bladet.


Alle bildene ble tatt i løpet av en liten spasertur i nabolaget, - med andre ord finner man motivene rett utenfor døra der man bor.

Bildene ble tatt med Panasonic Lumix GX85 og Olympus 60mm macro, - en kombinasjon jeg liker bedre og bedre. Kameraet har en vippbar skjerm, en meget god bildestabilisator og jeg kan legge fokuspunktet akkurat der jeg vil i bildeflaten ved å peke på skjermen. Enklere blir det ikke. Kameraet er lite og lett, så det er ikke noe problem å ha med på tur.2 kommentarer:

 1. Fantastisk flotte høstbilder..og takk for tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen, tusen takk Anita for at du så trofast følger min blogg og kommenterer mine blogginnlegg! Det setter jeg umåtelig stor pris på.

   Mvh Knut

   Slett