Translate

onsdag 24. august 2011

Edderkopper

KorsedderkoppWikipedia: 
Edderkopper (Araneae) (av dansk edder, «eiter», og kopp, «noe tykt, oppsvulmet») [3] er en gruppe edderkoppdyr, som ved hjelp av spinnekjertler på bakkroppen produsereredderkoppsilke (spindelvev). Nøkkelen til deres suksess er kombinasjonen av evnen til å lage edderkoppsilke, og at de har gift, en giftklo ytterst på «kjevene». Ikke alle arter lagerfangstnett, flere jakter fritt. Nesten alle er giftige, men bare 30 arter har gift som er dødelig for mennesker. Edderkopper finnes i alle verdensdeler og nær sagt alle steder på landjorden.
Læren om edderkopper kalles araknologi, selv om den ofte blir gruppert i det mer generelle området entomologi. Frykt eller redsel for edderkopper kalles araknofobi. Ingen av de norskeartene er farlige på den måten at de er noen trussel mot mennesket, selv om bittet fra noen få arter kan gjøre merkbart vondt.


I desember 2009 var det beskrevet (registrert) 41 253 ulike arter av edderkopper i verden, fordelt i 109 familier med tilsammen 3 777 slekter [1]. Det totale antallet arter er anslått til det doble, kanskje enda mer. Artstallet for edderkopper har økt jevn over tid . Lite utforskede steder som tropisk regnskog kan romme en mengde ukjente arter. I underkant av 600 arter er registrert naturlig forekommende i Norge.


Les mer om edderkopper på Wikipedia: 
http://no.wikipedia.org/wiki/Edderkopper


Krabbeedderkopp


Krabbeedderkopp

Philodromus sp

Metellina Mengei

Metellina Mengei

Stor lyngrovedderkopp (Pisaura mirabilis)

Tilhører familien ulveedderkopper

Stor husedderkopp (Tegenaria atrica)

Korsedderkopp fra undersidenIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar