Translate

tirsdag 30. august 2011

Valmuer


Jeg synes valmuer er meget pene blomster. Og de er svært forskjellige både i størrelse og i farge og forandrer seg mye gjennom de forskjellige fasene fra knopp til blomst til frøkapsel.

Blomsterenger fulle av valmuer er et praktfullt syn. Nyt det der og da. De visner fort om du tar de med deg hjem i en bukett.

På engelsk kalles de for Poppies. Et morsomt navn! Denne siden viser bilder av valmuer i forskjellige faser av dens liv.


Knopp
Wikipedia skriver om valmuen:

Valmuefamilien (Papaveraceae) er en plantefamilie i ordenen Ranunculales. Den omfatter ca. 200 arter fordelt på 23 planteslekter. Slekten Papaver er den absolutt mest utbredte med ca. 100 arter. Mange arter i familien dyrkes som hageblomster.
Plantene har omfattende karsystemer, og nesten alle artene produserer en hvit melkeaktig, oransje eller gul lateks (plantesaft). Fra opiumsvalmue (Papaver somniferum) utvinnes rusmiddelet opium. Bladene er ofte enkle og motstilte. Blomstene er ofte åpne, lett klokkeformede og har mange frøbærere. Frøene er ofte innsatt i kapsler. Noen arter har en piggete frukt.
Kornvalmue, Papaver rhoeas

Kornvalmue Papaver rhoeas er den gode gamle vidunderlige valmue, som nikkende i vinden står med sine røde skørter. Et levn fra de gamle bondehaver. Kornvalmue er god til blomsterenge eller som et glad blikfang i køkkenhaven. Meget nem.
Valmuer blomstrer juni - september og har en meget høj pollen værdi for bier. Tiltrækker smukke flagrende sommerfugle, som gør haven mere levende.
Kornvalmuen er svakt giftig, frøene skal ikke være farlige og planten inneholder et beroligende stoff som benyttes innen naturmedisin. 
Frøkapsel


Visste du at:

  • Det er frøene fra opiumsvalmuen, Papaver somniferum,  som benyttes i bakverk og i salater? Sorte frø med en nøtteaktig smak. På frøbrød, horn, rundstykker, mm.
  • Man kan kjøpe valmuefrø som krydder i mange matbutikker. Hvis man sår disse, bare strø de oppå en en opparbeidet jordseng når jorda har blitt varm nok, så går det ikke mange dagene før de spirer. De fleste blir til hvite eller rosa valmuer.
  • Jeg har alltid trodd at opiumvalmuer var røde, men opiumvalmuer finnes i mange farger.
  • De aktive stoffene i valmuefrø fra opiumsvalmuen forsvinner under stekingen av bakverket.
  • Opiumsvalmuen er ettårig, men det kan komme blomster av frøene den produserte året før.
  • Opiumsvalmuen inneholder en rekke forskjellige stoffer blant annet morfin og kodein.
  • Ikke alle opiumvalmuer inneholder de samme stoffene eller samme styrke av de.
  • Jeg tror det er lov å ha noen få opiumsvalmuer i sin hage, men det er ikke love å dyrke store mengder av de eller å produsere opium eller andre stoffer fra de. 
  • Afganistan er det landet i verden som produserer mest opiumsvalmuer. På 1800-tallet var Kina en storprodusent.

Les mer om Papaver somniferum på Black Boy sine nettsider:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar