Translate

søndag 30. desember 2012

Maskeringstege, reduvius personatus


Da jeg våknet i morges, fant jeg i vinduskarmen denne krabaten, bare 50 cm fra hodeenden på senga mi.  Den var ganske stor, nesten 1,5 cm lang. En merkelig skapning med masse støv og lo på seg. En levende hybelkanin, var min første tanke.

Da jeg ikke visste hva det var, måtte jeg jo spørre en biolog. Og etter noen få timer hadde jeg fått svar. Dette er en maskeringstege, - et dyr jeg aldri har hørt om eller  noen gang før sett. Ikke så rart egentlig, for de er ikke så veldig vanlige. På Wikipedia fant jeg mere informasjon om dette dyret:

Rovtegene er rovdyr og angiper mange ulike smådyr, noen arter suger også blod fra virveldyr. De finnes over det meste av verden. De er en artsrik gruppe med rundt 6700 beskrevne arter, de fleste finnes i varmere strøk, og bare sju arter er funnet i Norge.

Noen arter kamuflerer seg med å dekke kroppen med støv og rusk. Andre har en form for kamuflasje i at de ligner sterkt på byttedyrene sine.

På følgende side (som biologen henviste til): http://pestid.msu.edu/InsectsArthropods/MaskedhunterReduviuspersonatus/tabid/243/Default.aspx
sto det dette:
If threatened or handled roughly, these insects will bite people with their needle-like mouthparts. Their bite is very painful and can result in localized swelling. 

Så jeg antar at jeg ikke har blitt bitt, for jeg har ikke fått noe smertefullt stikk, men noe ekkelt er det å tenke på at den altså befant seg på soverommet mitt bare centimetre fra hodet mitt.

Så dere kan være sikre på at jeg kommer til å støvsuge rommet mitt godt før jeg legger meg i kveld.

Dette krypet fikk meg også til å tenke på den kriminalnovellen jeg skrev om "De dødes vindu". Du kan lese den her: http://makrotips.blogspot.se/2011/07/de-ddes-vindu.html

Når jeg skrev novellen, kjente jeg ikke til at Maskeringsteger fantes, men kanskje andre insekter som føler seg fanget i et vindu kjenner til den? Jeg bare spør. ;-)


2 kommentarer:

 1. Vilken tur att du hittade den så du slapp bli biten! =)
  Intressant inlägg verkligen!Insekter är fascinerande!
  Ha en go kväll!
  Vänligen
  Heléne

  SvarSlett
  Svar
  1. Go kväll till dig också Heléle!

   mvh Knut

   Slett