Translate

mandag 24. juni 2013

On top


Hei du!
Det er enda finere her oppe!
Hvilken utsikt!


Se min snabel!

Når insektene befinner seg på toppen av en blomst som her, blir avstanden til annen vegetasjon så stor at den blir fullstendig uskarp. Da er det mulig å redusere blenderåpningen så langt det lar seg gjøre, men husk at lukkertiden helst ikke bør bli kortere enn 1/brennvidden. 

Her benyttes som vanlig en Sigma 150mm, hvilket da skulle gi 1/150 sekund. Bildeinfoen for bildene er:
BILDE-1: ISO 800, 150mm, f/13, 1/100 (men jeg brukte stativ så det gikk bra)
BILDE-2: ISO 800, 150mm, f/10, 1/125

Overskyet vær. Hadde sola skint, så hadde det lett blitt utbrente høylys i den hvite blomsten og hvite flekker i det blanke skallet på flua.

Man kan diskutere komposisjonen i bildet nr 2. Normalt ville jeg hatt flua til venstre og med mere luft foran den, men jeg klarte ikke å bestemme meg for hvordan jeg skulle beskjære blomsten eller hvilket format jeg skulle velge.

Begge bildene er utsnitt. Bildet under viser et helt uredigert bilde. Dette er så nært som jeg kommer med min 150mm på mitt fullformats kamera. Jeg hadde oppnådd en større forstørrelse enten ved å benytte et croppe-kamera som f eks Nikon D7100 eller ved å benytte en Raynox forsatslinse. 


For de av dere som har iPhone eller iPad, så kan dere laste ned fra Appstore appen iDof calculator fra avs-soft.com. Med den bildeinfoen/kamerainnstillingene jeg her har benyttet viser iDof calculator at den faktiske DOFen er kun 0.33 cm. Det er jo faktisk veldig liten dybdeskarphet og denne prøver jeg alltid å legge på øyet. Det som befinner seg foran og bak DOF er ikke nødvendigvis uskarpt, - bare mindre skarpt. Og de store kontrastene som hårene på flua har bidrar også til å gi inntrykk av at skarpheten er dypere, dvs at DOF er enda større enn den egentlig er.

10 kommentarer:

 1. FLOT og sikke farver :-)

  SvarSlett
 2. knall bra Knut ! også her under Blåvinge. du er en stor inspirasjon !

  SvarSlett
 3. Какие прекрасные цвета у обычных мух...

  SvarSlett
 4. De ble jo fine disse, Knut. Har prøvd meg litt igjen, men har ikke lagt ut noen bilder i macro nå. Men sliter litt med skarphet og bakgrunn. Likeledes å få det rette lyset på motivet. Men det er vel bare å trene og trene.
  Så er det DOF da, så hele hovedmotivet blir noenlunde skarp.
  Ha en fin onsdag.
  PS; siste kommentaren min på forringe innlegget har forsvunnet??

  SvarSlett