Translate

tirsdag 30. juni 2015

Det er lov å spørre ...... og jeg vil prøve å svare.

Når jeg startet denne bloggen så var det for å prøve å hjelpe andre til å begynne med makrofotografering slik at også andre kan få oppleve og få glede av den fantastiske verden som kan oppleves i de lille tingene rundt oss.

Når jeg får spørsmål om hjelp, blir jeg veldig glad og hjelper gjerne. Kanskje lager jeg et innlegg av det også selvfølgelig uten å nevne navn på den som spurte (med mindre man eksplisitt sier at man gjerne kan nevnes).

Nå har jeg fått noen spørsmål og om noe som jeg knapt har skrevet om på bloggen. Derfor synes jeg at det ville være fint å lage et innlegg om det.Spørsmål:
Hei. Jeg har et Nikon D3200 fotoapparat, det er mitt første. Jeg ønsker å bruke det til makrofotografering, jeg har mange insekter som jeg vil fotografere detaljene i exoskjellettet på, detaljene i små edderkoppfjes o.l. Kan du være så snill å gi meg noen råd om hvilken makro-linse jeg kan/bør kjøpe? Det er så mange forskjellige så håper du kan hjelpe, evt. om du vet om noen andre jeg kan høre med?

Mitt svar:
Så hyggelig at du spør!

Selv bruker jeg Sigmas 150mm på både Nikon D750 (fullformat) og på Canon 6D. Jeg er kjempefornøyd med dette objektivet, men det er dyrt å kjøpe nytt. Jeg kjøpte de begge brukte og da kan prisen være langt lavere.

Hva jeg vil anbefale deg å kjøpe til ditt Nikon D3200 er Sigmas nyeste 105mm makro. Jeg tror denne koster ca kr 3500 hos JapanPhoto eller ScandinavianPhoto. Det er en meget gunstig pris til et så bra makroobjektiv.

Nå gir slike objektiv kun 1:1 makro, dvs den størrelse motivet har fyller like stor plass på sensoren. Du sier at du vil fotografere detaljene i edderkoppfjes o.l. Dette er meget små motiv og du vil da trenge vesentlig bedre forstørrelse. Da er det best å snu objektivet (vende det bak/frem) hvilket gjøres med spesielle mellomringer eller med belg. Du vil da oppnå bedre forstørrelse. Du kan også benytte forsatslinser, dvs linser du skrur fast foran på objektivet. Jeg benytter Raynox DCR-250 og til min Olympus benytter jeg en annen.


http://makrotips.blogspot.no/2011/06/pa-vei-inn-i-en-makroverden.html

Problemet med slik fotografering er at da får du veldig liten dybdeskarphet. For å håndtere dette må du benytte deg av stacking av bilder. Du tar da en serie med bilder hvor du for hvert bilde flytter fokuseringspunktet bittelitte granne og så benytter du et program for å legge alle disse bildene oppå hverandre. Dette resulterer i ett bilde med en meget stor skarphet over et stort område.

Jeg har selv ingen erfaring med slik stacking. Men vil du lære mer om dette og få mange tips om hvordan du fotograferer slike detaljer kan jeg henvise deg til en annen nettside. Prøv denne:
http://makrofokus.se/blogg/2011/3/18/infor-ditt-val-av-makroobjektiv.html

På denne nettsiden finner du masse informasjon som du bør lese for å bevisstgjøre deg på hva du har behov for.

Ønsker deg lykke til og hører gjerne fra deg senere når du har bestemt deg for hva du vil velge.


Nytt spørsmål:
Tusen takk! Setter veldig pris på tilbakemelding. Er som sagt helt fersk på dette, så regner med jeg forstår mer etterhvert som jeg får fotografert. Skal lese meg opp på stacking. Er det mulig å kjøpe andre/dyrere objektiv for å slippe stacking? Er det sånn at jo dyrere makro-objektiv, dess mer dybdekvalitet (i små insekter f.eks.)? Det er viktigst for meg å ha et bra objektiv som kan fange mest mulig detaljer og dybde på de minste insektene. Gir alle makro-objektiv kun 1:1?


Mitt svar:
Så vidt jeg vet er det kun ett objektiv som gir mer enn 1:1 og dette er et objektiv for Canon. Dette gir 5:1 dvs en fem gangers forstørrelse. Det står mer om dette på nettsiden jeg sendte deg link til.

Som du der vil se er ikke utstyret for å stacke veldig kostbart. Men det er en meget viktig forutsetning for å kunne stacke og det er at motivet må stå helt stille mens du tar alle bildene som er nødvendig for å stacke. Dette forutsetter oftest at man tar bilder i studio og ikke i felt, og dette er greit for døde motiv som blomster f eks. Dyr må som regel drepes først og settes på en nål.


Det er ikke slik at jo dyrere objektiv desto bedre dybdeskarphet oppnår du. Du oppnår bedre dybdeskarphet med kortere brennvidder, men ulempen er at du må veldig nære motivet. Når jeg benytter 150mm så er det nettopp for å få en større arbeidsavstand til motivet slik at jeg ikke skremmer bort insektene.

Hvor dyrt et makroobjektiv er avhenger i hovedsak av brennvidden og om det skal brukes til et fullformatskamera. Jo lengre desto mere glass må til og fordi slike objektiv må ha gode glass for å kunne gi stor oppløsning og god kontrast samt være lyssterke (store blendere) blir kostnaden større. Godt glass koster.

Les mer på Makrofokus, men spør gjerne igjen.


Nytt spørsmål:
Forresten, det du nevnte med å snu objektivet bak-frem, gjelder det alle makro-objektiv eller det du nevnte (Sigmas105mm). Sikkert dumt spørsmål, men som sagt jeg er helt fersk og vil gjøre det riktig detaljert bra=)

Mitt svar:

Å snu et objektiv kan gjøres med alle objektiv bare man har den rette overgangsringen dvs rett diameter. Du kan benytte en vanlig kitzoom eller et normalobjektiv på 50mm som er ett av de rimeligste du får tak i.

Nytt spørsmål:
Kan du plis hjelpe meg å fylle ut innkjøpslisten min? Prøver lage en oversikt før jeg handler inn så jeg har alt jeg trenger.


Mitt svar: 
Hei NN, jeg svarer som alltid! Jeg kopierer inn dine spørsmål og svarer i din tekst:


Nytt spørsmål:
Makro objektiv (alternativer: Sigma 105, Nikon 105, Nikon 60mm,Tamron 90mm) <-- var en som nevnte de andre utenom Sigma, men han er selger og de er litt vanskelige til å få til å gå inn på detaljer i produktene sine, kanskje redde for å gå glipp av noen ekstra salg eller si at de ikke vet=)


Mitt svar: 
Selvfølgelig finnes det flere alternativer til Sigma. Du nevner f eks Nikon og Tamron som begge er gode alternativer. Når jeg kun nevnte Sigma for deg så er dette fordi Sigmas makroobjektiver er meget gode og samtidig mye rimeligere enn mange andre. Nikon sin 105mm (som jeg også har) er vesentlig dyrere. Jeg bruker denne også som et portrettobjektiv, men egentlig er det nesten bortkastede penger for det finnes rimeligere og vel så gode alternativ for portrett. Den korteste brennvidden jeg ville valgt for et vanlig makroobjektiv for Nikon D3200 er 100mm/105mm. For fullformat ville jeg valgt 150mm.

Nytt spørsmål:
'Mini' tripod (Har sett på noe som heter Trawly, håper det går an å få den til Norge uten at det blir urimelig dyrt, http://www.cinevate.com/store2/trawly-camera-dolly.html#sthash.ldDbyz6X.d8mgY3Cu.dpbs <--trygg link).


Mitt svar:
Jeg så på videoen på linken du sendte meg. Artig liten sak, men jeg ville ikke brukt denne eller brukt penger på dette med mindre du ønsker å lage videoer. Som stativ for makro anbefaler jeg et tradisjonelt trebens-stativ (tripod) som har muligheten for å legges helt ned på bakkenivå. Du vil fort oppdage at mange av de beste motivene finnes nettopp på bakkenivå. Dessuten trenger du et stabilt stativ dersom du ønsker å begynne med stacking. 

Her er det i alle fall to alternativer å velge mellom: Manfrotto eller Benro. Her er en link til det som jeg selv benytter: http://www.japanphoto.no/manfrotto-mt190-go%21-8024221643800-007#.VZQBJWBLlqo Der vil du også se bilder av hvordan du kan stille inn stativet for lav bakkehøyde. Til dette stativet hadde jeg kjøpt et godt kulehode. Det er raskt og lett å justere etter behov.

Nytt spørsmål: 
Overgangsring (om det ikke er så dyre er det kanskje greit å ha en hver for de linsene jeg ende opp med?)


Mitt svar:
Ja, korrekt! Her må du først velge hvilket objektiv du skal benytte det med. Du vil også trenge en slik som dette: http://kaffebrus.com/makroslade-2-vags-2605.html og http://kaffebrus.com/narbild-makro-g92.html og http://kaffebrus.com/makro-reverseringsadaptrar-g164.html


Nytt spørsmål:
Kameraveske

Mitt svar: 
Her er det så mye å velge i at det avhenger helt av hva du har behov for å ta med deg. Jeg anvender alt fra en rumpetaske kjøpt på Biltema til dyre LowePro-vesker. ClasOhlson har også noen og jeg har flere av disse. Min kone er oppgitt over alt hva jeg har av kameravesker. Man leter alltid etter den ultimate i forhold til hva man skal ha med seg og ofte så tar man med seg mye mer enn det man faktisk trenger.

Nytt spørsmål:
Fjernkontroll (vet du om disse gjør alle de funksjonene som er på kameraet, eller om de er begrenset på noen måte?)
Har kommet på flere ting etterhvert, jeg skal kun bruke det her på insekter, så kom på at det kanskje er gunstig med en fjernkontroll? tilfelle små vibrasjoner når man stiller inn på små motiver? 

Mitt svar: 
Denne duger bra til Nikon og koster nesten ingenting (kr 99,-) http://www.clasohlson.com/no/Fjernutløser-for-Nikon-IR/38-4631
Tilsvarende finnes også for Canon.

Jeg bruker fjernkontroll bare når jeg benytter lange lukkertider. Så lenge lukkertidene er korte og helst 1/brennvidden (med en 150mm blir det da 1/150 sekund), så har du ikke behov for fjernkontroll. Har du derimot lange lukkertider og også ved stacking kan det være smart å bruke fjernkontroll. Kanskje også vippe opp speilet i kamerahuset.


Nytt spørsmål:
Vet du om noen butikker/netbutikker som er bra på utstyr? Som har masse forskjellig mener jeg, av fjernkontroller kameravesker og tripoder? Om du har noen erfaring med hvilke butikker/leverandører som er bra..


Mitt svar: 
Jeg handler i hovedsak mitt utstyr fra tre leverandører: http://www.scandinavianphoto.no http://www.japanphoto.no eller også på http://kaffebrus.com/kopvillkor-p1.html , men det finnes jo langt flere enn disse. Det er alltid lurt å google etter laveste pris. Kaffebrus har mye lavere priser enn de norske butikkene. Jeg bor delvis i Sverige så da får jeg levert varene dit og slipper det som eventuelt måtte tilkomme av norsk moms og eventuelt toll til Norge. Om du velger levering til Norge kan likevel prisen i mange tilfeller bli lavere enn å handle i norske butikker, men vær oppmerksom på at det kan tilkomme avgifter på det du kjøper.

Håper jeg svarte på alt og at dette hjalp deg litt på vei. Tenk deg godt om og kjøp ikke alt med en gang. Kronene løper fort og det kan lett bli dyr moro.

2 kommentarer:

 1. Intresangt Knut.Jeg spør gjerne om hjelp senere etter å ha kjøpt Sigma enten 70 mm eller den du nevner.Jeg har Nikon D7200.Det jeg tenker er å forsøke å øve meg på snøkrystaller når den tid kommer.Det viktigste tenker jeg er vel å ha punkfokus,,Bruke monopod eller annet stabiliserende.og så øving, feiling og atter igjen.Har alldrig hatt en mackro linse så kan bli spennende!Håper du kan hjelpe når den tid kommer:)Mvh Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Selvfølgelig skal jeg hjelpe deg når den tid kommer Anita!
   Du har et supert kamera som fortjener en god makrolinse. Jeg tror jeg ville valgt Sigma 105mm fremfor den 70mméren du nevner. Begge er meget skarpe, men jeg tror 105mm'eren er rimeligere, har raskere autofokus og gir deg litt lengre arbeidsavstand.

   Forøvrig er jeg enig med deg i dine betraktninger om hva som er viktig.

   Ønsker deg en riktig god dag i sommervarmen som endelig er her!

   Slett