Translate

lørdag 10. juni 2017

Blåvinge


I regnvær og dårlig lys på kvelden ville jeg likevel ut for å lete etter motiver. Fordelen med regnvær er at insektene blir rolige og sitter ofte helt stille hvilket kan gi bedre muligheter for å fange noen gode bilder.

En utfordring er likevel at lyset kan bli dårlig og da må men velge større blender, lengre lukkertider og kanskje også høyere ISO-tall. Alt dette kan bidra til å gi dårligere bilder.

Jeg klarte til slutt å få tatt bildet over som ble tatt med et Nikon D500 med Sigma 150mm. ISO1800, f/5, 1/320 sekund. Jeg våget ikke bruke lengre lukkertid, da det blåste litt og strået beveget seg i vinden.


Jeg fant motivet når jeg gikk langs veikanten og tittet på det høye gresset på leit etter motiver som som stakk seg ut i alt det grønne. Når man går slik og titter, så leter man etter noe i alt det grønne som avviker fra normalen. Øynene blir liksom innstilt på å lete etter sorte flekker eller andre farger enn det grønne. Og der blant alt det grønne fant jeg blåvingen. Som bildet viser var det mye vegetasjon rundt motivet. Det var min Lumix jeg hadde med meg og jeg fikk bare tatt bildet over før kameraet plutselig gikk tom for strøm.

Ergelig løp jeg hjem igjen for å finne et annet kamera. Vel tilbake var det vanskelig å finne akkurat det stedet ved veien jeg hadde sett blåvingen. Da jeg endelig igjen hadde lokalisert den, begynte det å regne. Nå hadde jeg med meg min Nikon D500 med Sigma 150mm. I frykt for at mitt kostbare kamerautstyr ikke skulle tåle en kraftig regnbyge løp jeg hjem igjen. Vel hjemme sluttet det å regne og jeg løp igjen tilbake til det samme stedet. Blåvingen hadde heldigvis ikke flyttet seg.

Denne gangen tok jeg med meg også to ekstra ting: En saks og en liten lommelykt. Lykten er en veldig liten sak jeg fikk til jul og som egentlig sitter på en lue som jeg tror ble kjøpt på Clas Ohlson og fungerer som en hodelykt. Jeg fotograferte den ved siden av en Nespresso kapsel for å vise hvor liten den er.


Slike LED-lykter har etter hvert blitt veldig kraftige og min gir et hvitt lys som ligger nært opp til dagslys i fargetemperatur. Den tar ingen plass i lomma og er kjekk å ha med seg når man har behov for litt ekstra lys. Den lar seg lade opp ved å stikke den inn i en USB-inngang på Macen. Med de fire LEDene gir lykten et veldig bløtt lys. Jeg har også en liten LED-lykt på nøkkelknippet mitt. Den er faktisk enda sterkere, men er mer konsentrert og gir da skarpere skygger.

Når jeg endelig hadde fått rigget meg til igjen med kameraet på stativ, skjermsøkeren slått på (live view), og stilt inn manuell fokus, tok jeg først en serie bilder med forskjellige blendere. Blåvingen satt fortsatt svært rolig, så da begynte jeg forsiktig å klippe bort ett og ett gresstrå og andre vekster som forstyrret i bildeflaten foran og bak sommerfuglen. Deretter tok jeg en serie med nye bilder med forskjellige blendere. Til slutt prøvde jeg forsiktig å holde LED-lykten så nære sommerfuglen som mulig. Sommerfuglen tolererte også dette og ISO-tallet reduserte seg faktisk fra ISO5000 til ISO1800!

Så tiltok regnet i styrke igjen, så da var det bare å komme seg hjem i håp om at noen bilder hadde blitt bra og at kamerautstyret hadde overlevd de dråpene det hadde fått.

Så får vi se hvordan Blogger viser bildet mitt. På min skjerm er det sylskarpt og jeg har ikke villet skarpe opp mer for da fremtrer det stygt på skjermen min. Om Blogger reduserer skarpheten på bildet for mye, får jeg legge ut et bilde til under denne teksten med mer oppskarping. Fokuspunktet er lagt på øyet på blåvingen og dråpene på siden av strået er skarpe, men beina til blåvingen ligger litt nærmere kamera og er litt uskarpe. For å få beina også skarpe måtte jeg ha brukt mindre mindre blender, men da hadde jeg fått mer støy eller så hadde jeg måttet bruke lengre lukkertid og kanskje fått bevegelsesuskarphet.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar