Translate

lørdag 3. juni 2017

Kan man se forskjell?


Hvilket kamera tar best makrobilder? Kan man se forskjell på et bilde tatt med et speilreflekskamera og et speilløst kamera? Kan du si hvilket bilde som er tatt med hvilket kamera?

I denne testen benyttet jeg et Lumix GX80 med Olympus 60mm (effektiv brennvidde 120mm) til to av bildene og en Nikon D500 med Sigma 150mm (effektiv brennvidde 225mm). Begge de to insektsbildene har blender f/7.1 og blomsterbildene har begge blender f/6.3.

Ganske så identisk etterbehandling er gjort av begge bildene og jeg har ikke retusjert bakgrunnene i bildene.


Jeg røper ikke svaret nå, men hvis noen vil tippe hvilket bilde som er tatt med hvilket kamera, så skal jeg legge ut bildeinformasjonen i en oppdatering av blogginnlegget senere.


Mitt første poeng er at begge kameraene er kapable til å ta bilder med god bildekvalitet. På blomsterbildene er fokuspunktet lagt på stilken. Siden  blomsten er såpass stor blir derfor skarpheten begrenset over deler av blomsten. Dersom jeg hadde benyttet bildestakking hadde jeg oppnådd en skarphet over så store deler av blomsten jeg måtte ønske. Og da skiller de to kameraene seg fra hverandre i alle fall på den måten at bildestakking er enklere og raskere å få til med Lumix eller Olympus sine M43-kameraer. Nikon har ingen slik funksjonalitet innebygget så da måtte jeg tatt bildene manuelt i en serie.

Mitt andre poeng er at man kan klare å skape nærmest identiske bildeuttrykk med begge kameraer dersom man bare vet å bruke de på rett måte.


Til slutt skal sies at alle bildene fremtrer skarpere på min Mac i bilderedigeringsprogrammet enn de gjør når de blir lagt ut på Blogger. Google gjør noe med bildene som forringer kvaliteten.

Jeg har lagt inn nye versjoner av bildene som er vesentlig oppskarpet da det ser ut til at Blogger reduserer skarpheten ved publisering. Usikker på graden av oppskarping jeg må gjøre for å kompensere for Bloggers degrading.

4 kommentarer:

 1. ikke så lett å se forskjell men tipper nr 2 e tatt med speilrefleks??Artig å få høre resultatet!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Va du är duktig Anita!

   Jo da, bilde nr 2 og 3 er tatt med speilrefleks. Forskjellene i utvisket bakgrunn er nok størst når det gjelder bilde 3 og 4 fordi det som bestemmer i hvilken grad man får til diffuse bakgrunner er avstanden fra objektet til bakgrunnen. På bilde 3 og 4 er avstanden kortere enn på bildene 1 og 2.

   En annen forskjell er selve skarphetsområdet på objektet. Dybdeskarpheten på selve objektet blir litt større med mindre sensor. Nikon D500 er en cropsensor med faktor 1,5. Dersom jeg hadde benyttet et fullformatskamera som f esk Nikon D750 eller D700, så hadde skarpheten på objektet blitt enda mindre ved samme blender som med en M43 sensor.

   Men poenget mitt er at bare man er bevisst på disse tingene, så kan man likevel få fine diffuse bakgrunner om det er det man ønsker. Nye blogginnlegg vil vise dette klart.

   Tusen takk for kommentaren din og for at du følger meg så trofast Anita!

   Slett
 2. Da tippet jeg riktig da jeg leste innlegget! Men det er som du sier, at vet man å bruke det kameraet riktig, kan man oppnå flotte resultater! Meget interessant, Knut!

  SvarSlett