Translate

fredag 16. september 2011

Høst klorofyllWikipedia står det: Klorofyll (av gresk chloros, «grønn» og phyllon, «blad») er et pigment som finnes i planteralger og blågrønnbakterier. Klorofyllet absorberer det blå og (til en viss grad) det røde lyset i det elektromagnetiske spekteret, mens grønt blir reflektert - herav den grønne fargen. Tidligere ble klorofyll på norsk ofte kalt «bladgrønt».

Klorofyllet spiller en nøkkelrolle i fotosyntesen, som ved hjelp av solenergi omdanner uorganiske forbindelser til organisk stoff. Det finnes fem ulike typer klorofyll, som absorberer i noe ulike deler av spekteret. I tillegg har plantene hjelpepigmenter som karotenoid og xantofyll som utvider absorpsjonen til en større del av spekteret. Forholdet mellom klorofyll og hjelpepigmenter kan tydelig ses om høsten, når klorofyllet i bladene brytes ned, og hjelpepigmentene bryter lyset i ulike sjatteringer av gult og rødt.

Så da vet dere hvorfor bladene blir gule og røde på høsten. Fordi klorofyllet brytes ned og hjelpepigmenter som f eks karotenoid bryter lyset i gult og rødt. Karoten finnes jo også i gulrot, og vi vet jo alle fargen på den.


Alle bildene på dette innlegget er fotografert på samme måte. Først gikk jeg og samlet inn noen blad som hadde tydelige tegn på høst, dvs at de hadde begynt å visne og begynt å bli gule eller brune.


Så fant jeg et sted hvor det var minimalt med vind, godt med sollys og en nøytral bakgrunn. Etter tur monterte jeg bladene i min hjelpende hånd, ministativet jeg har kjøpt på Clas Ohlsson. Jeg posisjonerte bladene slik at de ble gjennomlyst av solen bakfra.


Jeg benyttet Nikon D700 med Nikkor 105mmVR og et polariseringsfilter som forsterker fargene og sola gjennom bladene bidrar også til sterkere farger.


ISO ble satt til 800 og blendervalget ble mellom f/10 og f/22 for alle bildene.


Alle bildene ble tatt på samme dag, men jeg har lyt til å utforske mønstre og farger og teksturer mere en annen dag. Her ligger det mange spennende muligheter ved å finne blader med fine kontraster og mønstre. Utfordringen er å lage gode komposisjoner.


2 kommentarer:

 1. Nydelige høstbilder du viser frem her Knut.

  Ha en finfin fotohelg!

  mvh
  Liv ")

  SvarSlett
 2. Tusen takk Liv for kommentaren din!

  Jeg blir alltid så glad når folk legger igjen en kommentar!

  mvh Knut

  SvarSlett