Translate

mandag 26. september 2011

Rød fluesopp


Wikipedia sier om Rød Fluesopp:
Rød fluesopp er en velkjent sopp. Når den er fullt utvokst, er hatten fra ca. 12–15 cm i diameter, i sjeldne tilfeller opp til 30 cm. Den har en særpreget blodrød farge, som gradvis går over til gul med alderen. De hvite flekkene rundt er restene etter membranet (velum) som omslutter soppen når den er i et tidlig stadium. Stammen er hvit, 5–20 cm i lengde og har et kolbeaktig fundament som bærer restene av det ovennevnte sløret.


Wikipedia:
Den inneholder flere hallusinogene og potente stoffer: ibotensyremuskimolmuskazon og muskarin, hvor muskimol er den mest betydningsfulle. Muskarin, som ble oppdaget i 1869, var lenge antatt å være det hallusinogene virkestoffet. Dette ble avkreftet da forskere på 60-tallet fant ut at det var ibotensyre og muskimol. Forgiftningen synes å arte seg forskjellig fra individ til individ. I tillegg varierer innholdet av de forskjellige stoffene fra sopp til sopp, samt når på året de er plukket.
I noen tilfeller blir oppførselen til personen beskrevet som manisk, til tider gal. Det er i større mengder (i doser fra 15 til 50 tørkede gram) svært sjelden at denne rusen beskrives som behagelig. Det er vanlig å tro at rød fluesopp er dødelig, men dødsfall forbundet med den er enda ikke bekreftet. Dødelige sopper i samme familie, med tusenvis av bekreftede dødsfall er - Grønn fluesopp (Amanita Phalloides) og den ekstremt dødelige Hvit fluesopp (Amanita Virosa). Hvit fluesopp og giftslørsoppene (Spiss giftslørsopp og Butt giftslørsopp) er de dødeligste variantene av sopp i Norge.
Wikipedia:
Julenisse-teorien fra fluesoppens perspektiv er også interessant lesning. I det gamle Sibir sies det at sjamanen hadde for vane å komme på døra til mennesker som skulle delta i ritualene. Problemet var bare at på grunn av all snøen var det umulig å komme inn inngangsdøra, sjamanen brukte derfor å gå gjennom en luke i taket, med soppen han hadde i sekken. Ofte var soppen også fersk, og det var vanlig skikk å tørke soppen slik at den giftige Ibotensyren ble gjort om til det langt mindre farlige stoffet Muskimol. Her var det vanlig å henge soppen over peisen en times tid, gjerne i en sokk for å øke tørkeprosessen. Vi har også som tradisjon å ta et grantre til hus hver jul - Det er derfor interessant å merke seg at Amanita Muscaria alltid vokser i symbiose med gran, som man har som tradisjon å legge presanger under.


Det står mye mer om Rød Fluesopp på Wikipedia:
http://no.wikipedia.org/wiki/Rød_fluesopp

4 kommentarer:

 1. Flotte bilder av den dekorative fluesoppen. Interessant tekst, artig med julenisseteorien.

  SvarSlett
 2. Det synes jeg også! Morsomt å lese.

  SvarSlett
 3. Nydelige bilder av den giftige soppen. Flott fortalt :))

  SvarSlett
 4. Tusen takk for kommentarene Tove, Ingunn og Liv!

  Jeg setter veldig pris på at dere legger inn kommentarer!

  mvh Knut

  SvarSlett