Translate

søndag 3. august 2014

Maur jager Mari


Noen ganger oppstår øyeblikk så fort og varer så kort at man bare får ta det man får. Kunne ønsket meg en annen bakgrunn og enda bedre skarphet som var en utfordring når maur og høne befinner seg i forskjellig plan og mauren beveger seg så fort at lukkertida ikke blir kort nok.

Men denne bildeserien forteller en historie om en maur som jager en Marihøne fra en plante. Årsaken til dette er at maur vokter bladlus fordi de produserer honningdugg, mens Marihønene spiser bladlus. Med andre ord har de høyst forskjellige motiver for å befinne seg der på planten.

  1. Honningdugg er en sukkerholdig væske som utskilles gjennom en kjertel hos noen bladlus og andre plantesugende insekter. Det er et overskudd som insektene må kvitte seg med. Særlig maur ser nytten i dette og «melker» bladlusene for honningdugg. Wikipedia
Når denne mauren oppdaget "inntrengeren" så angrep den raskt. Av bildene kan man se at mauren prøver å bruke sine kraftige kjever på Marihøna, men det er ikke lett å få bitt i selve skallet.


Imidlertid klarte mauren å gjøre det så pass ubehagelig for "inntrengeren" at den ganske raskt forsvant fra bladet og fløy sin vei. Kanskje visste den at om den så ikke hadde gjort, så hadde flere andre maur kommet til og bidratt til å gjøre det utrivelig å være der.

Bladlusene befant seg høyere opp på blomsten. Marihøna prøvde seg ikke på å komme i nærheten en gang. Maur er små, men jammen skal man ha stor respekt for dem!


Bildeinfoen i denne serien var: Nikon D700, Sigma 150mm makro, ISO800, f/7.1 - f/9, 1/40 - 1/60.
Trebensstativ, manuell fokusering, lavt perspektiv, vinkelsøker.

1 kommentar:

  1. Kauniita 'Macroja' - compositio huomioitu...
    Terveisin Eko
    Suomi/Lapland/Kuusamo

    SvarSlett