Translate

mandag 30. mars 2015

Trevlig påsk!


Hva er vel mer typisk for påske enn Påskeliljer? Prøvde å ta noen bilder av disse hvilket viste seg å gi noen utfordringer.

1. En enkel blomst eller en gruppe og hvordan isolere blomsten i forhold til de andre?
I bildet øverst valgte jeg en gruppe. For å isolere blomsten valgte jeg en middels stor blender som ikke visker helt bort de andre blomstene. På bildene under valgte jeg én blomst samt vesentlig større blenderåpning for å viske ut de andre omkringliggende blomstene.

2. Eliminere høylys.
Bildene ble tatt ute på en gråværsdag. Faktisk regnet det svakt. Likevel oppdaget jeg at det er lett å få utbrente høylys i bildene. Kronbladene reflekterer mye lys.

3. High key eller low key?
Først hadde jeg tenkt å ta et high key bilde, - det vil si et bilde som er overeksponert og gjerne har en lys vignettering. Hadde liljene tittet opp av snøen så tror jeg dette kunne blitt bra og dette gir noe bedre inntrykk av våren som kommer med lysere dager. Men i bildene under var bakgrunnen grønt gress. Da valgte jeg heller å lage en mørkere innramming ved å legge på en tradisjonell mørk vignettering.

På bildet øverst valgte jeg å benytte et gradert ND-filter på nederste del av bildet og samtidig dodge bokehringer og strølyset ovenfra på venstre del. Målet her var å vise påskelyset som lyser opp påskeliljene. Dette bildet ble tatt med Nikon D750 med skjermsøker og med 200mm og blender f/6.3.


4. Stor skarphet eller soft focus?
På bildet under ønsket jeg større skarphet på midten av blomsten. Middels stor blender og noe økt kontrast selektivt på midten av blomsten i etterbehandlingen.

På bildet nederst er blenderen enda større og i tillegg har jeg benyttet en soft fokus effekt i etterbehandlingen. Hvilket av de to bildene under man liker best blir et spørsmål om smak.


Så ønsker jeg dere alle en riktig trevlig påsk!


Alle bildene ble tatt med Olympus OMD EM10 med Olympus 45mm og Olympus MCON PM02 forsatslinse.


2 kommentarer: