Translate

søndag 30. oktober 2011

Etterbehandling av makrobilder

V1: ISO 1600, 91mm (182mm), f/8, 1/200
På min Mac har jeg et bakgrunnsbilde på skjermen som likner veldig på bildet over, - dog i landscape og ikke denne kvadratiske versjonen og med mye mindre skarphet. Noe slikt kan vel jeg også ta, tenkte jeg, og gikk ut i den høstvåte hagen. Jeg endte opp med en masse bilder.

Det var vanskelig å finne en god komp i alt "kaoset" av linjer og dråper. Men jeg foretok noen valg som endte opp med disse fire bildene jeg viser her.

Neste utfordring var hva slags etterbehandling jeg skulle gi bildene. Med utgangspunkt i Mac-bildet endte jeg opp med to forskjellige. Men det er veldig vanskelig å bestemme seg for hvilken av versjonene man skal velge.

I første versjon av bildene har jeg:
 • Croppet
 • Støydempet
 • Lagt på en effekt i Color Efex Pro som heter Darken/Lighten center. Dette er en slags vignettering med den gir større muligheter til å justere senter i kombinasjon med kantene. Senter ble ikke endret, men kantene ble gjort mørkere.
 • Lagt på en vignettering som ytterligere gjør kantene mørkere
 • Skarpet opp med 25%

V2: ISO 1600, 91mm (182mm), f/8, 1/200
I andre versjon av bildene har jeg gjort
følgende:
 • Croppet
 • Lagt på en effekt som i Color Efex Pro heter Glamour glow. Denne øker fargemetningen og softer bildet litt og gjør det litt lysere.
 • Ingen oppskarping 

V1: ISO 500, 91mm (182mm), f/4.6, 1/200

V2: ISO 500, 91mm (182mm), f/4.6, 1/200
Hva er rett og hva er galt? Vel, ingenting av dette er galt etter min mening. Det blir mere et spørsmål om hvilket uttrykk man ønsker i bildene. Jeg hører svært gjerne DIN mening! Så jeg ville bli veldig glad om du kommenterte dette innlegget og sa hva du mener. :-) Klikk på et av bildene og du får de opp i stor størrelse og alle bildene ved siden av hverandre. Du kan da lett sammenlikne de.

Bildene er tatt med Panasonic Lumix G3 med en 45-200mm telezoom. Denne gir en 2x cropfaktor på brennvidden. Under bildene har jeg angitt innstillingene.

Hva liker folk best?
Basert på tilbakemeldinger på bildene lagt ut på foto.no, ser det ut til at folk aller best liker det med størst skarphet og kontrast. I alle fall for et motiv som dette. Dvs det bildet som ligger først i dette innlegget. Om du skulle mene noe annet, så la meg få høre fra deg da vel!

3 kommentarer:

 1. veldig vanskelig Knut. hver for seg er flott. problemet er egentlig et luksusproblem. har man et flott bilde og et så bra tilleggsprogram som color efex (eller hva som helst fra Niksoftware) så er det lett å bruke for mye av det gode. det mener jeg ikke negativt .
  takk for at du deler med oss Knut. fortsatt god søndag.
  hilsen dirk

  SvarSlett
 2. Tusen takk for kommentaren din Dirk!

  Ha en god søndag du også!

  mvh Knut

  SvarSlett
 3. Jeg liker best det som er støydempet og skarpet jeg :-) Altså bilde nr 2 av de 4. Som du sier, her er ingeting rett eller galt, det kommer kun ann på smak. Og på disse bildene liker jeg at bildet blir litt soft på en måte.

  SvarSlett