Translate

søndag 27. april 2014

Gi aldri opp


I dag fikk jeg lønn for strevet. Det gjelder å aldri gi opp.

I hagen vår har vi en pilbusk. Den består av mange svært tynne grener med flikete blad. Veldig pen om sommeren når bladene har vokst helt ut. Den står der og bruser i vinden.

Inne i denne oppdaget jeg at det var mange røde store biller. (Rød poppelbladbille. Chrysomela populi.) Veldig vanskelig å fotografere fordi billene sitter langt inne i busken og grenene er mange og tynne. Prøver jeg å komme inn i busken kan billene falle ned. Når det så blåser, vil selv ikke de billene jeg kommer til holde seg i fokus.

Billene er forholdsvis rolige om morgenen når det ennå er kaldt, men straks sola når busken blir de langt mere aktive.

I dag besøkte jeg busken igjen fordi det blåste langt mindre. Nesten ikke et vindpust klokken 8. Og billene var der fortsatt og et par "was doing it"! Dere skjønner hva jeg mener? :-)

Dette er et tips: Mange insekter vender tilbake til de samme mgivelsene eller er der hele tiden hvis du bare ser dem. Og ser du noen insekter i"aksjon", så sitter de forholdsvis stille.

På grunn av skyggen måtte jeg opp i ISO1600. Jeg hentet saksen og klippet bort et par grener rundt billene. Perspektivet ble som det ble. Ingen valgmuligheter der. Stativ selvfølgelig med lukkertid så lang som 1/30 sekund med f/13. De sentrale delene av billene ble skarpe. Skulle jeg oppnådd større skarphet måtte jeg stacket bildene, men det er ikke så lett når de jo er i aktivitet.

Så tipset er: Gi aldri opp! Vend tilbake til samme sted en gang til.

5 kommentarer:

 1. Ja, nå er det bare å begynne å lese alle tips fra deg, Knut... sesongen er i gang!
  Og jeg skal legge meg på minnet om å ikke gi opp:)
  Ha en fin søndag:)

  SvarSlett
 2. Skal prøve å bli litt flinkere til macro så det er bra med alle tips jeg kan få. Dette bildet var stilig :-) Må visst bli flinkere til å titte litt nærmere på busker og kratt :-)

  SvarSlett
 3. Hei, spennende! Lurer på hva slags objektiv du brukte. Stativ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Ovjektiv: Sigma 150mm makro

   Stativ: Manfrotto XPROB 190 med stort kulehode

   Slett