Focus bracketing eller picture stacking innebærer å ta en serie med bilder hvor fokuspunktet flyttes gradvis innover i bildet for så i redigeringen av bildene legge bildene oppå hverandre for å oppnå en langt større dybdeskarphet enn det som er mulig med ett enkelt bilde.
Jeg er en stor beundrer av den svenske naturfotografen John Halmén som er anerkjent verden over for sine fantastiske nærbilder av insekter. Mange av hans bilder er tatt i studio hvor enkelte bilder har stacking av langt over hundre bilder. Dette gjøres mulig ved at de gjøres i studio og hvor man bruker
en egen rigg som flytter fokuspunktet bitte litte grann for hvert bilde. I studio har han også full kontroll over en ensartet lyssetting for hvert bilde og at motivet ikke flytter seg.
Ute i naturen er ofte forholdene ikke like ideelle som i et studio. Lyset kan endre seg, det kan være at dagslyset er for svakt, det kan blåse og insektene kan bevege seg. Det er likevel mulig å benytte focus bracketing ute, men man bør helst ha ideelle forhold som jevnt lys og minst mulig vind. I de bildene jeg viser i dette blogginnlegget hadde jeg det.
Jeg benyttet også på noen av bildene en Aputure Amaran HN100 macro LED-lys/blits.
Kilde: Aputure.com |
https://www.youtube.com/watch?v=57CqEquxhKw Den koster kun kr 599 og jeg benytter den fortrinnsvis som LED-lys. Skal skrive et eget innlegg om denne senere. Med denne blitsen hadde jeg ingen problemer med å oppnå et ISO-tall på 200 selv på laveste styrke som kan stilles trinnløst.
Bildene ble tatt med Olympus OMD EM-10Mk2 som har focus bracketing innebygget. Man kan ta opptil 999 bilder og man kan velge avstanden mellom fokuspunktene mellom smal og bred i 10 trinn. Jeg valgte kun å ta 9 bilder i mine serier og med smal avstand mellom fokuspunktene (stilt på 2). Dette må tilpasses de motivene man skal ta bilder av. Små insekter hvor man har veldig liten dybdeskarphet dersom man f eks bruker mellomringer og snudd objektiv vil kreve liten avstand mellom fokuspunktene og mange bilder i stakken. Landskapsbilder kan også stakkes og da benytter man lengre avstand mellom fokuspunktene.
Når man velger focus bracketing på kameraet foretas det samtidig et par andre endringer av kamerainnstillingene. Kameraet velger automatisk at det skal benyttes elektronisk lukker med antishock innstilling og at det skal tas høyhastighets seriebilder. På denne måten sikres de optimalt beste kamerainnstillingene. Når man så trykker på avtrykkeren tas bildene i løpet av ett sekund og i løpet av et nytt sekund cirka er bildene lagret på minnekortet (avhenger selvfølgelig av antall bilder som skal stakkes og den valgte oppløsning man velger på bildene). Fokuspunktet legges der hvor kamera skal jobbe seg innover i motivet dvs i forkant av motivet og tilstrekkelig antall bilder til at det siste bildet i serien gir skarphet på den bakerste del av motivet.
Forøvrig gjelder de samme regler for hvordan man skal gå frem for å ta brukbare makrobilder. Bruk stativ, lave perspektiver, god avstand til bakgrunnen, skjermsøker, velg riktig blender for å oppnå ønsket sløring av bakgrunnen, sikre en god lyssetting, etc.
Bilde stakking i Photoshop
Dette har blitt veldig enkelt. Jeg benytter Photoshop CC 2015, - den nettbasert versjonen. Gå til Fil > Skript > Last inn filer i stakk. Da kommer man til et vindu hvor man kan lete seg frem til hvor man har lagt de bildene som man ønsker skal inngå i stakken.
Når man så har valgt de aktuelle bildene, krysser man av for at PS skal justere bildene automatisk. Se bildet under. De legges da oppå hverandre slik at de best matcher hverandre. Trykk OK og PS jobber med å legge inn bildene. Man vil da se at bildene legges som egne lag. Se i det høyre feltet i PS og man ser de aktuelle lagene, i dette tilfellet kun seks lag/bilder.
Merk deretter alle lagene man ser i det høyre feltet i PS og gå til Rediger > Bland lag automatisk i menyen øverst i PS.
Man får da opp et nytt bilde som vist under. Velg Stakk bilder og huk av de to alternativene under og trykk OK.
Vanskeligere er det ikke.
Mine erfaringer så langt
Med de innstillingene jeg har valgt for focus bracketing i mitt kamera blir ikke hele motivet skarpt. Det er viktig å velge et fokuspunkt helt fremst på f eks blomsten og så ta tilstrekkelig mange bilder til at hele motivet blir skarpt.
Likevel liker jeg resultatet jeg fikk som minner om de mer tradisjonelle bildene jeg tar, men med vesentlig bedre dybdeskarphet. Jeg synes i grunnen det ble ganske så fint og kanskje ville det gitt et litt merkelig uttrykk dersom alt hadde vært sylskarpt. Jeg vet ikke helt og må eksperimentere mer med dette.
Bildene ble tatt tidlig i dag morges hvor det hadde vært kuldegrader om natten og bakken var dekket av frost. Jeg tok over 600 bilder, så jeg finner nok noen fler å publisere etter hvert.
Aller først,- flotte bilder, Knut! Og ser helt klart nytten av denne funksjonen, dog som du sier... det krever litt av forholdene rundt... men veldig inspirerende da, denne teknikken, og verdt å teste ut!
SvarSlettTakk for et flott innlegg, som alltid :)
Tusen takk Monica!
Slett