Translate

tirsdag 20. oktober 2015

Focus bracketing / picture stacking - Part 2


I denne del-2 av min tutorial om focus bracketing og bilde stakking viser jeg først hvordan det stakkede bildet ser ut basert på 9 bilder lagt oppå hverandre. Blender på bildet over var f/3.5 og ISO 200. Som man tydelig kan se har jeg oppnådd en fin sløret bakgrunn og likevel stor grad av skarphet over det meste av blomsten. Ingen oppskarping er foretatt i etterbehandlingen.

Bildet under er det første i stakken. Man ser tydelig at fokus ligger helt fremst på blomsten og at dybdeskarpheten er svært liten. Dette er slettes ikke noe dårlig bilde og stakking eller ikke handler vel så mye om hvilket uttrykk man ønsker i bildene sine.


Bildene under viser også før og etter og her er motivet frostkrystaller på et strå i motlys. Her var blenderen kun f/2.8 og ISO 200


Med en så stor blender blir dybdeskarpheten svært liten og 9 stakkede bilder bidrar til å øke dybdeskarpheten vesentlig.

Fordelen med så store blendere blir at man selv i dårlig lys oppnår lave ISO-tall og således lite støy samtidig med tilfredstillende lukkertider selv i dårlig lys en tidlig morgen.


Dersom man skulle oppnådd den samme dybdeskarpheten ved bruk av langt mindre blendere (høye blendertall), så ville man måttet øke ISO-tallet og fått støy i bildet og man ville fått lange lukkertider hvilket kunne gitt bevegelsesuskarphet.

Alle bilder tatt med Olympus OMD EM10 Mk2 med Olympus 60mm Macro.


2 kommentarer:

  1. Wow,- dette ga et meget godt "bilde" av hvordan det fungerer.... hvilken forskjell! Liker godt at motivet er så skarpt og detaljert, og samtidig som man beholder den slørete bakgrunnen!

    SvarSlett