Translate

søndag 1. november 2015

Erfaringer med focus bracketing


Disse bildene er laget ikke for at de er pene, men for å illustrere noen av mine erfaringer med focus bracketing i mitt kamera.

Bildet over er resultatet av 38 bilder stakket. Selv med så mange bilder var dette ikke nok til å gi skarphet helt fra hodet til enden av vingene. Jeg benyttet blender f/5.6 for å oppnå større dybdeskarphet, men avstanden mellom fokuspunktene var i kamera satt til bare trinn 2, - dette for å oppnå større skarphet, men ved å øke dette til det dobbelte ville bildene blitt tatt over et lengre område. Det blir derfor mye prøving og feiling før man blir tryggere på hvilke innstillinger som bør benyttes avhengig av motivet.

En annen helt nødvendig forutsetning var å benytte min Aputure ring makro blits i kontinuerlig LED-mode, dvs med LED påslått hele tiden. Når bracketingen skjer i kamera, så kan man jo ikke bruke blits hvilket man kan gjøre dersom man benytter manuelt opptak av hvert enkelt bilde.

Automatikken i kamera gjør at opptaksprosessen tar meget kort tid. Under vises det første bilde i stakken.


På bildet under er antall bilder kun 16 og det viste seg vanskelig å sette fokus på nærmeste bein på flua med autofokus. Her skulle jeg benyttet manuelt fokus på beinet og tatt flere bilder i stakken.


Første bilde i stakken. Klikk på bildene for å se de i stort format.

En annen erfaring er at det blir ekstremt mange bilder som tar stor plass på harddiskene. Veldig mange av disse bildene blir jo aldri brukt, så det er lurt å ha en god rutine for å kaste de bildene man ikke har bruk for. Hvis ikke blir lagringsplassen på harddiskene spist opp på kort tid.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar