Translate

søndag 31. juli 2016

Dagpåfugløye


I år har jeg virkelig slitt med å fotografere sommerfugler. Det har vært vanskelig å finne de på ikke solfylte dager og i omgivelser hvor jeg har klart å isolere de fra bakgrunnen.


En sommerfugl som jeg har sett svært så ofte er Dagpåfugløye. På Wikipedia står det om denne:
Dagpåfugløye er en ganske stor sommerfugl med vingespenn på 50 – 60 mm. Antennene er gråbrune med hvit spiss. Vingenes overside har en brunrød grunnfarge, litt mørkere ved roten. I spissen av forvingen og nær framhjørnet av bakvingen sitter det en stor, svartkantet øyeflekk. Den på forvingen er farget i rødt, gult, blått og svart mens den på bakvingen har blå kjerne. Forvingens framkant er svart/hvitspraglet i den innerste halvdelen, og har to korte, svarte tverrbånd, det ytterste, som grenser mot øyeflekken, er mye bredere enn det innerste. Vingenes underside er spraglete mørkebrun. Kroppen er tett kledt med nokså lange, oppstående hår.

Dagpåfugløye overvintrer som voksen sommerfugl, og er derfor en av de første sommerfuglene ute om våren. Man kan finne de overvintrende sommerfuglene i vedstabler, uthus eller lignende, men på grunn av den mørkebrune vingeundersiden er de godt kamuflert og ikke lette å se. Sommerfuglene legger egg i klynger på spirende nesler, der larvene utvikler seg. De holder sammen gjennom mesteparten av larvetiden, men helt utvokste larver finner man gjerne enkeltvis. Dagpåfugløyens larver er sterkt utsatt for ulike slags parasitoider, og mange av larvene drepes av disse. Dagpåfugløye er etter alt å dømme en nokså nyinnvandret art i Norge, den ble første gang funnet her i landet i 1899.

Les mer om den her: https://no.wikipedia.org/wiki/Dagpåfugløye


For å klare å ta bildene måtte jeg bruke et kraftig teleobjektiv og sette meg i nærheten av "matfatet", - disse gule blomstene likte den svært godt.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar