Translate

fredag 10. juni 2011

Hvordan sjekke om bildene blir bra ute i feltenI sterkt daglys kan det være vanskelig å se om bildene blir bra. Ofte er det først når man kommer hjem og får se bildene på en stor LCD-skjerm at man kan vurdere om alt stemte med hensyn til dybdeskarphet, sløret bakgrunn, eksponering, etc.

Likevel kan man også ute i felten sjekke en del ting:
  • Benytt nedblendingsknappen for å sjekke dybdeskarphet og grad av sløret bakgrunn. Ikke alle kamerahus har denne muligheten dessverre. Det ser ut til at dette i dag kun finnes på de mer avanserte modellene.
  • Se på histogrammet på skjermen for å sjekke om du rett eksponering. I sterkt daglys kan dette også være vanskelig å se, men som regel ser man om det er undereksponering, overeksponering eller korrekt eksponering. Bruk så knappen for å finjustere eksponeringen.
  • Sjekk om du har utbrente høylys. Dette kan vises på skjermsøkeren. Da bør bildet generelt undereksponeres. Tar du bilder i RAW-format, kan du lett justere eksponeringen i etterkant.
  • Riktige innstillinger i utgangspunktet bidrar til gode resultater. Jeg benytter punktmåling av eksponering når jeg fotograferer insekter. Insektene kan gjerne være mørke og omgivelsene lyse. Med gjennomsnittsmåling vil kameraet da gi altfor mørk eksponering av insektet. På blomster benytter jeg gjerne sentrumsveid eksponering.
  • En LCD-lupe av f eks type Hoodman (se bildet under) synes jeg er et nyttig hjelpemiddel ute i felten. Den stenger alt omliggende strølys ute og forstørrer bildet slik at jeg kan se detaljene klart og tydelig der og da. Denne er verdt hver krone, da det er irriterende å komme hjem og oppdage at det man trodde var det store scoopet, bildet med stor B, ikke var det likevel.


Men som tidligere nevnt er det først når man kommer hjem at resultatet virkelig åpenbares. Hvis man likevel ikke ble helt fornøyd, til tross for at man fugte reglene, så løp tilbake til der man tok bildene. Ofte er de samme insektene eller blomstene der på samme sted, for det er som regel en grunn til at de er der. De liker omgivelsene og trives på nettopp dette stedet. Jeg har prøvd og funnet de på samme plass.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar