Translate

mandag 13. juni 2011

Krabbeedderkoppen

Wikipedia:
http://no.wikipedia.org/wiki/Krabbeedderkopper


Uttrekk fra Wikipedia:


Krabbeedderkopper (Thomisidae) er en familiegruppe av edderkopper. De jakter ofte fra blomster hvor de venter på byttedyret. Noen arter skifter farger, fra nær hvit, til gul eller lys grønn. Navnet har de fått på grunn av sin sidelangs gange, ved en sammenligning med krabber.

Noen arter skifter farger, blant annet i slekten Misumena, med representanter i Norge. Fargene kan variere fra nær hvit, til gul eller lys grønn, noen ganger med røde flekker eller bånd. Fargeendringen skjer sakte og kan ta flere dager.

Krabbeedderkopper er i likhet med andre edderkopper predatorer (rovdyr). De har vanligvis en beskjeden synssans. I stedet er disse edderkoppene ekstremt følsomme for vibrasjoner. Disse edderkoppene finner en helst i blomster eller på blad. De baserer seg på snikangrep eller de sitter med åpent fang og venter på at et byttedyr kommer. Byttedyrene er vanligvis fluer eller mygg, men også større insekter som humler. Disse edderkoppenes gift er meget hurtigvirkende, noe som kommer godt med når de angriper bytte som er mye større enn seg selv.

Krabbeedderkopper spinner ikke fangstnett. De har spinnkjertler i bakkroppen. Spinnet brukes til ankertråder (sikkerhetsline) og av hunnen til å lage en kokong til eggene.

Hunner og hanner kommunisererer med et duftstoff, som finnes i hunnens spinntråder. Dette gjør at hannen kan oppspore hunnen for å parre seg. Hunnen lager en skålformet «seng» (halv kokong), hvor hun legger eggene. Etterpå lukkes «sengen» til en kokong.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar