Translate

mandag 20. juni 2011

Makrobilder, - kunst eller kitsch?


Jeg våger ikke å mene noe om hvorvidt makrobilder er kunst eller kitsch. Å gjøre noe andre ikke kan definerer noen som en kunst, men definisjonen av hva som er kunst innen bilder handler like mye om smak og hva som er gjeldende og akseptert innen de kunstfaglige miljøene.

Poenget mitt er veldig enkelt: Ikke kast et bilde om det ikke skulle være 100% skarpt! Mange søker etter optimal skarphet i sine makrobilder og benytter avanserte bildeteknikker som digital bildestacking. Andre søker etter det supersofte med minimal DOF.

Andre igjen utnytter Photoshop-effekter som andre igjen synes er "billige" forsøk på å lage kunst. Ta bildet øverst på denne siden som et eksempel hvor jeg har brukt posterize effekten i Photoshop. Denne effekten reduser omfanget av antall farger. Hvis jeg hadde valgt enda færre farger, hadde byttet ut noen av fargene med andre pastellfarger, hadde laget en serie av det samme bildet og i stort format, så ville kanskje noen ha karakterisert det som Andy Warhol stil. - Kanskje .... ;-)

Hva er det så jeg prøver å si? Vel kanskje at du bør være mer opptatt av hva du selv synes enn av hva andre synes. Gir det deg selv en glede å lage ditt uttrykk, å skape et bilde etter din egen smak, så har nettopp det en stor verdi.

Under har jeg inkludert noen bilder som jeg har skapt eller lekt meg frem til. Håper det kan inspirere deg til å skape du også.

Posterized

Soft og med minimal DOF

I kombinasjon med tekstur

Form og farge

Sommerfugl med bevegelsesuskarphet

Morgenstemning med minimal DOF.
f/2.8 og 150mm telemakro.
Ved å beholde en del av gresset foran og bak motivet
får man denne effekten.

Solhatt med Bleached etterbehandling1 kommentar:

  1. Ja, denne posten hadde jeg gått glipp av, Knut! Og så bra at du har lagt ut noen tanker om det, for så kanskje det går an å gjøre noe av de halvdårlige bildene, uten å føle at det bare er et mislykket bilde som jeg prøver å kamuflere ved hjelp en eller annen effekt. Det er lov å ha det "gøy" også. Men du verden så lekre disse var alle og en hver på sin måte. Kanskje, men bare kanskje sommerfuglen som favoritt! Du kan alt du!!
    :)

    SvarSlett