Translate

lørdag 11. juni 2011

Gåsebille

Insektene har våknet til live nå som det er sommer. Det er mye å se på og velge blant av motiver. Denne lille krabaten vant mitt hjerte. Her valgte jeg å blurre/softe det meste av løvverket rundt billen slik at det ikke skulle virke så rotete og forstyrrende.


Den var hele tiden på farten. Ville bare ikke sitte stille.


Den prøvde å gjemme seg for meg. Til slutt satte den seg inne blant noe løvverk, helt stille, og trodde vel at jeg ikke så den. Men jo da, og ganske så morsom så den ut også.
Artig hvordan noen insekter liksom får et noe menneskelig ansikt når man fotograferer de rett forfra.


Men denne artige krabaten er trolig en Gåsebille, Phyllopertha horticola. De spiser opp gressplenen! Nyttedyr.dk skriver:


Gåsebillen (Phyllopertha horticola) er i familie med oldenborren. Den er dog primært et skadedyr på græsarealer og forekommer hyppigst i Jylland og Fyn på sandede arealer. Den voksne gåsebille er ca. 10 mm lang, rødbrun på bagkroppen og blågrøn metallisk på hoved og bryst. Den flyver i ca. 2 uger i store sværme på græsset i slutningen af maj/starten af juni. I denne periode lægger den sine æg i jorden under græsset.

I juli klækker larven, der er C-formet med et brunt hoved og har 3 par ben. Larven er i slutningen af juli ikke mere end ca. ½ cm lang, grålig i farven og lidt svær at finde. I løbet af august og især september vokser larverne til ca. 2 cm. og får en mælkehvid farve. Nu kan de gøre betydelig skade ved at gnave græssets rødder over. Herved opstår i september store områder med vissent græs, der kan hives af som et gulvtæppe. Under det visne græs ses larverne.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar