Translate

mandag 25. juli 2011

De 10 viktigste tingene å ha med seg når man skal ta makrobilder


Her er min egen huskeliste på hva jeg mener jeg bør ha med meg når jeg skal ut og ta macrobilder foruten kamera og objektiv. Noen ganger glemmer jeg ett og annet, og da kan jeg være sikker på at det nettopp er det jeg manglet for at bildet skulle bli slik jeg ønsket.

 • Kamera Jeg foretrekker å benytte min Nikon D700 så ofte som mulig. Årsaken til dette er i hovedsak to ting: 1) En nedblendingsknapp som gir meg direkte mulighet til å sjekke DOF og i hvilken grad bakgrunnen i bildet blir synlig. 2) Som fullformatskamera gir den penere og mer nøytrale bakgrunner. (Se kommentar helt på slutten av dette blogginnlegget.)
 • Telemakro Jeg foretrekker å benytte min Sigma 150mm telemakro. Den gir meg en behagelig arbeidsavstand til objektet, den er meget skarp og den bidrar til å skape nydelige bakgrunner i bildene.

 1. Stativ Jeg foretrekker å benytte en Manfrotto 190 X PROB med kulehode. Dette har muligheten for å legge midtpeleren i horisontal posisjon og beina i full spagat. Noen ganger feller jeg ut bare ett ben og benytter stativet som en monopod. Stativ er for meg en forutsetning for at en større andel av bildene mine blir skarpe.
 2. Vinkelsøker Denne er nødvendig for å kunne se i kameraets søker når kameraposisjonen er lav. Med denne slipper jeg å legge meg mageflat på bakken. Den gir også mulighet for en 2,5 gangers forstørrelse av bildet slik at jeg får enda bedre kontroll på fokuseringen.
 3. LCD-lupe Denne er nødvendig for å sjekke kvaliteten av bildene når jeg er ute i felten. I fullt sollys kan det være vanskelig å bedømme kvaliteten av bildene. Histogrammet klarer jeg nok å se, men for øvrig må jeg benytte lupen.
 4. Saks Jeg har kjøpt meg en liten neglesaks. Den tar nesten ingen plass og er derfor lett å få med seg. Men pass opp! Den er spiss og skarp! Den benyttes for å klippe bort strå og blader som sjenerer i bildet.
 5. Diffusor Denne skaper skygge hvis den holdes langt unna objektet eller softer lyset hvis den holdes nærme. Begge deler gir bedre lys enn direkte sollys. Den er sammenleggbar og kun ca 10x1 cm foldet sammen. Et alternativ kan være en hvit paraply som jeg også bruker noen ganger.
 6. Refleksskjerm Ved motlys kan deler av objektet fremstå med nesten ingen informasjon i skyggepartiene. Da kan en liten refleksskjerm være nyttig å ha. Jeg foretrekker en helhvit flate fremfor en søvfarget som jeg synes gir for hardt lys. Disse finnes også å få kjøpt i små størrelser, f eks 30 cm i diameter. Noen ganger blir insektene skremt av diffusor eller refleksskjerm. Det må man bare regne med. Lag ingen brå bevegelser, så går det ofte bedre.
 7. Ekstern blits med diffusor eller softboks, makroblits eller videolys. Man kan trenge ekstra lys, men dette bør være så bløtt som mulig for å unngå å gi skygger eller reflekser. *) Se kommentar lenger ned.
 8. En hjelpende hånd Denne kan benyttes til å holde diffusor, refleksskjerm, videolampe eller å støtte den grenen eller planten objektet sitter på.
 9. Sitteunderlag Helst et sammenleggbart. Det kan være kjekt å ha når du ligger på knærne i vått gress eller på en steinete grunn.
 10. Mobiltelefon Når kona eller samboer våkner og lurer på hvor du befinner deg, eller du opplever noe du bare må få med deg, et av verdens små undre og du skjønner at du ikke rekker hjem til avtalt tid. 
Under finnes linker til alt utstyret. Jeg har et uavhengig forhold til alle leverandører, og utstyret kan finnes i mange forskjellige nettbutikker til høyst varierende priser.


Saks: Fås kjøpt på apoteket.

Kommentar til valg av kamera:
Jeg har mest benyttet min Nikon D700, men med min Nikon D7000 vil jeg jo få en forstørrelse på 50% (crop faktor 1,5) og dessuten en enda bedre oppløsning. Tror jeg derfor vil prøve heretter å stille fast på f/8 (den blender hvor Sigma 150mm objektivet har best oppløsning og skarphet) og benytte D7000. D700 er enda bedre (bedre skarphet og mindre støy ved høy ISO) i dårlig lys og gir dessuten enda pene bakgrunner. Så man må veie det ene opp mot det andre.


Gjelder det å komme nærest mulig på noe som er smått og det er nok lys, så er Nikon D7000 det beste alternativet, tror jeg. Tiden vil vise.


Kommentar til bruk av LEDvideolampe:

Jeg har testet litt mer i dag, og min erfaring er at en LED-videolampe, selvom min skal tilsvare en 100w halogen, gir i underkant av det lyset jeg ønsker meg når det er gråvær. Dette fordi jeg bruker et filter som softer lyset. Uten dette blir lyset hardt og lite pent. 


Derfor vil nok det beste være enten en makroblits eller en vanlig blits med en liten softboks eller diffusor. Dette gir sterkere lys enn det en LED-videolampe gir.


Jeg bruker videolampen mest på stillestående motiv hvor lukkertiden ikke er kritisk.2 kommentarer:

 1. Heisann

  Interessant blogg du har. Mange fine bilder og mange tips her.
  Takk skal du ha ! :-)

  Frode

  SvarSlett
 2. Tusen takk skal du ha Frode!

  Det er på bakgrunn av at jeg selv har hatt vanskelig for å finne gode internettsider som gir god og samlet og lettfattelig info om makrofotografering at jeg bestemte meg for å lage denne bloggen.

  Derfor håper jeg også å få henvendelser fra andre som ønsker informasjon om noe innen makro. Så kan jeg enten svare, eller finne ut av det og svare.

  SvarSlett