Translate

søndag 24. juli 2011

Skorpionflua


Alle bildene er bilder av vanlig skorpionflue, hunn, Pannorpa communis. Bildene er tatt ved flere anledninger og viser således forskjellige fluer i forskjellige miljøer. Navnet, skorpion, er det hannens kjønnsorgan, halen, som er årsak til. Det ser ut akkurat som en skorpionhale og det gjør jo ikke flua på disse bildene. Følgelig er dette bilder av hunnflua.


Wikipedia:
Skorpionfluer (Mecoptera) kalles også nebbfluer, og er en liten insektorden, bare fem arter i Norge. Antallet i verden er ca. 550. Skorpionfluer har hodet trukket ut i en snabel eller et nebb. Denne karakteristiske hodefasongen gjør det lett å skille en skorpionflue fra andre insekter.

Skorpionfluer lever av forskjellig organisk materiale, som døde insekter, plantesaft og nektar. Dette er ikke en «ekte» flue, selv om navnet sier så. De «ekte» fluene er alle plassert i ordenen Diptera.
Skorpionfluer liker seg best på litt skyggefulle steder. Hanner og hunner finner hverandre ved lukt (kjønnsferomoner). Hannen har ofte med en «bryllupsgave» til hunnen, for kunne få parre seg med henne. Er ikke gaven bra nok blir han avvist, men da kan det likeså godt hende at han «tar henne med makt». Eggene legges i jorden.


Good bye!
Take off

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar