Translate

lørdag 16. juli 2011

Gråvær er makrovær

Kulehaleflue
Nikon D700, Sigma 150mm Makro
ISO 1600, f/11, 1/100 sek

Mange drar frem kamera og går ut for å fotografere når sola skinner, men hvis du ønsker å ta makrobilder er det ofte bedre å gjøre dette etter et regnvær eller på en gråværsdag.

Med lavere temperaturer blir insektene roligere. Det kan også se ut til at regnvær gjør de roligere. Dessuten kan også litt dråper på et insekt eller en plante bli selve prikken over i'en.

Det kan virke som at det er færre insekter ute på gråværs/regnværs-dager, men de er der. Noen har kanskje gjemt seg litt på bakkenivå eller tatt ly under et blad. Straks regnet er over, og det blir litt lysere igjen, krabber de frem fra skjulestedene sine. Gå på jakt, og du vil finne de!

Lyset blir mykt og skyggene blir utvisket. Og vinden kan være fraværende, bortsett fra før og etter bygene.

Men dårligere lys bringer med seg den ulempe at man ofte må øke ISO-tallet og med det følger det dessverre ofte mere bildestøy, - noe som avhenger sterkt av hvilket kamera man benytter. Jeg må ofte opp til ISO 1600.

I etterbehandlingen kan man få bort mye av bildestøyen. Jeg benytter Nik Software sitt program som heter Dfine. Kjempeenkelt å bruke og finnes som plugin til både Photoshop og Aperture.

Bloddråpesvermer
Nikon D700, Sigma 150mm Makro
ISO 1600, f/8, 1/160 sek

Begge bildene på denne siden ble tatt etter en lang dag med regn. Ut på dagen ble det lengre mellom bygene, og da begynte jeg min jakt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar