Translate

onsdag 27. juli 2011

Test av bruk av blits og diffusor for makrofotografering


Formålet med testen var å prøve ut bruk av blits med diffusorer for å ta makrobilder og vurdere hvordan dette utstyret preger bildene. Utstyret som ble brukt var:
 • Nikon D7000
 • Sigma 150mm f/2.8 Makro
 • Nikon SB-400 blits påmontert en hjemmelaget diffusor (en bit av et brilleetui av matt, hvit plast)
 • Diffusorskive montert på objektivet

Min erfaring er at diffusorskiven brukt alene softer lyset, men likevel gir en merkbar konsentrasjon av lyset i sentrum av skiven. Ved å benytte en diffusor også direkte på blitsen softes lyset før det treffer diffusorskiven. Tester jeg har foretatt viser at lyset svekkes vesentlig av denne doble diffusering, men resultatet er et jevnere lys. Hvis SB-400 viser seg å være for svak, kan jeg heller benytte en SB-800 som vist under.


Bildene under er alle tatt med SB-400. Lysmåling med vanlig TTL og i noen tilfeller justert med + 0,33 EV.

ISO 640, +0,33 EV, F/9, 1/60 sek, kl 08:30, grått vær
Utstyret ga et jevnt fordelt og behagelig lys på denne noe regnvåte og slitne vepsen. Lurte på om den var i live etter det harde regnet, og ja, - den rørte på seg.

ISO 640, 0 EV, f/6.3, 1/60 sek, kl 20:56, grått vær, mørk kveld
Jevnt fordelt lys, men på blanke flater som dråpene på strået synes skinnet fra diffusoren godt.   Hvis jeg hadde brukt makroblits, så hadde resultatet blitt verre fordi jeg da ville fått meget tydelige hvite ringer på alle blanke flater. Jeg synes hvite ringer er mindre naturlig enn det jeg får her.


ISO 640, +0,33 EV, f/6.3, 1/60 sek, kl 08:54, grått vær
Bilde tatt med blits og resultatet er ganske bra, med bare litt skinn i dråpene. NB! Dette bildet har ingen etterbehandling!

ISO 640, +0,33 EV, f/8, 1/40 sek, kl 08:54, grått vær

Dette bildet er tatt uten blits for å sammenlikne resultatet. Hvitbalansen har blitt litt annerledes med mindre fargemetning. Skinnet i dråpene er fra naturlig himmel. På grunn av den lengre lukkertiden ble ikke bildet tilstrekkelig skarpt. NB! Dette bildet har ingen etterbehandling!

ISO 640, 0 EV, f/6.3, 1/60 sek, kl 20:56, grått vær, mørk kveld
Kjerrflue (Sciomyzidae)
Muligens en Sepedon spinipes
Dette bildet tatt med blits er etterbehandlet, og det er med vilje gjort mørkere for å fremheve stemningen i bildet. Det er en stor dråpe på et av bakbeina. Noen mindre dråper her og der blant annet på øyet. (Ser ut som et øye i øyet.) Jeg synes skarpheten og lyset på flua er helt OK. Jeg skulle gjerne benyttet en høyere ISO for å fått noe mindre blender og bedre dybdeskarphet.

Konklusjon:
Jeg synes dette funker. Det var kjempeflott å kunne gå ute ganske sent på kvelden i tusmørket og fotografere. Insektene var veldig rolige og lot seg i liten grad distrahere av den store diffusor-skiven.

Neste gang skal jeg prøve med høyere ISO og med en kraftigere blits.

2 kommentarer:

 1. interessant din hjemmelaget diffusor! jeg har sigma sin macro blits og jeg trodde at du hadde også en macro blits, men din løsning er jo nesten mye bedre i resultatet.
  hilsen dirk

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar, Dirk!

  Jeg tror forskjellige situasjoner krever forskjellige løsninger. Det er fordeler og ulemper ved f eks makroblits. Jeg synes det er spesielt vanskelig å bruke denne på objekter med blanke flater.

  SvarSlett