Translate

lørdag 23. juli 2011

10 tips for bedre makrobilder

Det lille i det store, det store i det lille

Når jeg skulle lage meg en liste over de 10 beste tipsene for bedre makrobilder basert på mine egne erfaringer, så endte jeg opp med langt flere enn 10. Det viser vel hvor vanskelig det er å ta det perfekte makrobilde. Det er med andre ord svært mange ting å tenke på. 

Derfor er denne listen ikke fullstendig, og noen vil sikkert mene at mye annet burde vært tatt med på listen. Her er hva jeg endte opp med, når jeg bestemte meg for å konsentrere meg om de 10 viktigste etter min mening.
  1. Se det lille i det store, det store i det lille. Ta bildet over som et eksempel. Mange ville bare tatt bilde av den lille flua for å vise detaljene på denne. Andre ville bare tatt bilde av øynene. Så hva gjør et bilde til et godt makrobilde? Det er det nok mange meninger om og ikke ett svar på alene. Jeg valgte å sette den bitte, lille flua inn i en større sammenheng, - for å vise det lille i det store. Det ble mitt valg.
  2. Ikke fotografer midt på dagen i solskinn. Jeg oppdager mer og mer at mine beste bilder blir til enten tidlig på morgenen eller sent på ettermiddagen. Årsaken til dette er at insektene er på det mest aktive midt på dagen. På morgenen eller kvelden er lyset ofte mykere, men unngå direkte sollys. Finn enten skygge eller bruk en diffusor om sola skinner. Er det for dårlig lys så kan man bruke en ekstern blits med diffusor eller softboks eller en makroblits. På morgen eller kveldstid, blåser det også mindre eller ikke i det hele tatt og insektene sitter stille. Da kan man også benytte lengre lukkertider for å kompensere for dårligere lys.
  3. Se objektet i øynene. Kom deg på samme nivå som objektet. Ned på bakken om nødvendig. Du får et mer interessant bilde hvis du ser ansiktet på det insektet du fotograferer eller du titter inn i gapet på en vakker blomst. Men også bilder tatt bakfra kan gi et spennende perspektiv. Ingen regel uten unntak.
  4. Få det skarpt. Bruk selektiv fokus eller fokuser manuelt. Jeg bruker ofte 3D følgefokus (Nikon) som gir meg ett fokuspunkt som jeg låser på øynene til insektet, så komponerer jeg bildet og trykker av. Om du ikke kan plassere deg slik at du ser objektet i øynene, så kan en alternativ plassering være å plassere objektet slik at det blir i plan med kameraets sensor. Da får du større skarphet over hele insektet.
  5. Ha et bevisst forhold til DOF’en. Hvor stor dybdeskarphet ønsker du i bildet? Minimal skarphet lagt bare på kanten av f eks et kronblad, kan gi et vakkert bilde og kanskje et mer abstrakt uttrykk. Eller ønsker du å vise flest mulig detaljer, så må du ha større dybdeskarphet. Men dette kan gi en urolig bakgrunn. Bruk derfor nedblendingsknappen for å se hvordan bildet faktisk blir seende ut (om du har en slik på ditt kamera). Ha kameraet innstilt på blenderprioritet slik at du hele tiden regulerer blender i forhold til den DOF du ønsker.
  6. Stopp dine egne bevegelser. Jeg bruker stativ så ofte jeg kan. Noen ganger slipper jeg bare ut det ene benet på tripoden og bruker det som en monopod. Eller så legger jeg kamera på bakken hvis det er det beste perspektivet. Da kan det være kjekt å ha en vinkelsøker. Alternativt kan tilstrekkelig korte lukkertider bidra til å stoppe bevegelse, men i lite lys blir konsekvensen at mye høyere ISO må velges og med det kommer faren for bildestøy. Da er det bedre å benytte stativ.
  7. Stopp objektets bevegelser. Her kan en rekke tiltak benyttes; kortere lukkertid, ta med objektet inn, "en hjelpende hånd" (søk i bloggen for mere info) og/eller bruke et lystelt (se andre innlegg på bloggen om dette).
  8. Skaff deg en nøytral bakgrunn. Dette har jeg skrevet et eget innlegg om på bloggen. Link: http://makrotips.blogspot.com/2011/06/hvordan-fa-til-en-nytral-bakgrunn.html For meg handler dette om to ting. For det første å plassere meg slik at det blir stor avstand mellom objekt og bakgrunn, for det andre bruke et fullformatskamera som evner bedre enn småformatskameraer å kaste bakgrunnen ut i uskarphet.
  9. Bruk en makrotele. Jeg har flere objektiver som muliggjør å ta makrobilder, men den jeg oftest benytter og helst tar med meg er en 150mm makrotele. Med brennvidder over 150mm oppnår du en større arbeidsavstand, - noe som bidrar til at insektene ikke så lett blir forstyrret og stikker av. En makrotele gir deg også mer utviskede og nøytrale bakgrunner. Nikon V1 med FT1 adapter gir lange brennvidder og skal prøves ut mer i sommer.
  10. Ta mange bilder. En kjempefordel med digital fotografering er at det ikke koster noe mer å ta flere bilder. Minnekort er pr i dag meget rimelige. Ta derfor mange bilder gjerne av samme motiv, men med forskjellige blendervalg. Dette er spesielt viktig om du ikke har en nedblendingsknapp på kameraet ditt. Varier gjerne også bildevinkel og utsnitt. Ofte er det slik at det er først når man kommer hjem og får sett på bildene en stund og på en stor flatskjerm at man ser hvilke bilder som er best. Det kan være små nyanser fra det ene til det andre som gjør at nettopp ett bilde skiller seg ut. Noen ganger har det kommet med det jeg kaller linselus på bildet. Det kan være et annet insekt som plutselig har kommet inn i motivet og tilfører det lille ekstra som gjør bildet unikt.
  11. Utforsk det uskarpe. Så måtte det bli en til. Det ble ikke mulig med bare 10. Mange av punktene over strever etter å få det skarpt, men bevisst bruk av det uskarpe kan også fungere. Bildene blir da mere abstrakte hvor farger og mønstre og linjer blir viktige.
Det lille i det store, det store i det lille

Det lille i det store, det store i det lille

Kommentar:
Uskarphet kan også skyldes bak- eller front-fokuseringsproblemer. Det betyr at fokus på bildene man tar ikke blir liggende der man legger fokuspunktet under opptak. Da kan det være nødvendig å finjustere objektivet hos autorisert merkeverksted.

4 kommentarer:

  1. Maren Eline Aune24. april 2012 kl. 15:45

    Fantastiske tips!
    Har selv stor interesse for makrofoto, så dette kommer godt med! Tusen takk :)

    SvarSlett
  2. Mange flotte tips her og jeg vil jo bare si at øvelse gjør mester, men et godt objektiv er ikke å forakte.

    SvarSlett